LATTER: Latteren sitter løst når mennene trekker i uniform i Sar-El. Luksus er fraværende for de norske volontørene som bor på seksmannsrom og sover på enkle jernsenger. Dusj og toalett finnes innerst i gangen. Foto: John Solsvik

Justisministeren: Lovlig å være frivillig i Israels forsvar

Anders Anundsen (Frp) svarer at det ikke er forbudt for nordmenn å gjøre tjeneste i Israels forsvar. Nå ber Ap-politiker om Israel-debatt i kristne miljøer.

«Norsk rett inneholder ikke forbud mot verken å reise ut for å delta som hjelpearbeider, eller å verve seg til tjeneste for en annen stats forsvar», skriver justisminister Anders Anundsen (F rp) i et svar på det skriftlige spørsmålet som stortingsrepresentant Freddy de Ruiter ( Ap) stilte Stortinget i forrige uke.

Les: Ber justisministeren trø varsomt

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I spørsmålet krevde Ruiter at problematikken rundt nordmenns frivillige deltakelse i Det israelske forsvaret (IDF) gjennom stiftelsen Sar-El ble tatt stilling til.

Anundsen viser også til et høringsnotat som departementet sendte ut i juli. Notatet omhandler kriminalisering av visse handlinger knyttet til ikke-statlig væpnet konflikt, typisk for en opprørsgruppe. Høringsfristen på dette gikk ut den 3. oktober i år.

Les også: Frykter ikke kroken på døren for Sar-El

Etterlyser tøffhet

Ruiter er ikke fornøyd med svaret, selv om han mener det var helt som forventet.

– Jeg er ikke overrasket over at svaret er moderat og har en forsiktig framtoning. Selv mener jeg at justisministeren bør være tøffere i disse situasjonene, sier Ruiter til Dagen.

Videre mener Ap-politikeren at svaret også er en indikator på justisministerens politiske ståsted.

– Jeg har respekt for måten Anundsen går fram på, selv om jeg er uenig med ham. Det kommer klart fram at vi har et ulikt politisk syn på saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ønsker debatt i kristenmiljøet

Punktene som justisministeren peker på, er de samme som ILPI-forsker Cecilie Hellestveit konsentrerte seg om i en uttalelse til Dagen i tirsdagens avis. Hun oppfordret blant annet justisministeren til å trø varsomt, fordi problematikken rundt temaet er et minefelt.

Stortingsrepresentant Ruiter er glad for debatten som har oppstått rundt Sar-EL, og skal nå ta saken videre til justispolitikere innad i partiet. Allikevel savner han diskusjon rundt temaet i kristne miljøer.

– Jeg har et vennlig forhold til Israel og den jødiske befolkningen. Jeg tror på Gud. Allikevel mener jeg at mange kristne har et lite nyansert syn på Midtøsten-konflikten, og er blinde i sin støtte til israelske myndigheter. Derfor er håpet mitt at det nå blir mer debatt også i kristelige miljøer, fortsetter han.

Nordmenn jobber frivillig for hæren i Israel i IDF

Avisen Dagen var i oktober på reportasjetur og besøke en militærleir der nordmenn jobber frivillig, i ikke-stridende posisjoner, for den israelske hæren.

KrF-politiker og bystyremedlem i Kristiansand, Grete Kvelland Skaara, fikk i en artikkel i Fædelandsvennen kritikk for at hun jobbet frivillig for hæren i Israel.

Nå fastslår justisminister Anders Anundsen at det er lovlig for norske statsborgere å delta i slikt arbeid.

Les også
Frykter ikke kroken på dørenNordmenn jobber frivillig for hæren i Israel i IDF
Les også
Nordmenn i tjeneste for hæren i Israel
Les også
Ber justisministeren trø varsomtSar-El
Les også
KrF-politikers innsats for den israelske hæren tas opp i Stortinget