ISRAEL OG EMIRATENE: Her er Israels president Isaac Herzog sammen med Emiratenes ambassadør til Israel, Mohamed Al Khaja, under ambassadeåpningen i Tel Aviv 14. juli i år.

Israel setter oljeavtale med Emiratene på vent

Grunnet klimabekymringer har Israel besluttet å utsette implementeringen av en oljetransport-avtale med Emiratene.

Det opplyser Israels klima- og miljødepartement søndag.

Prosjektet har skapt sinne hos flere miljøorganisasjoner. Avtalen, som kom i kjølvannet av at Emiratene og Israel etablerte diplomatiske bånd i fjor, skal sikre at olje fra Gulfen kan fraktes til kystbyen Eilat langs Rødehavet med oljetankere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Deretter skal det fraktes i rør gjennom fastlandet i Israel til kystbyen Ashkelon langs Middelhavet, hvorpå den fraktes videre til Europa.

Oljeavtalen involverer Israels statlig eide Europe-Asia Pipeline Company (EAPC) og det israelsk-emiratiske selskapet MED-RED.

Miljøaktivister mener avtalen truer korallene utenfor Eilats kyst, og avtalen er utfordret i israelsk rett. De mener risikoen for oljesøl er for stor.

EAPC kom med en risikovurdering forrige uke der de slo fast at risikoen for søl var minimal, men Israels klimadepartement konkluderte med at risikovurderingen ikke var grundig nok i henhold til påkrevd standard. De mener derfor den var ugyldig.

– Vi har besluttet å utsette evalueringen av deres forberedelser om å øke aktiviteten ved Eilat havn, fram til regjeringen har diskutert saken og kommet til en beslutning om prosjektet, skriver klimadepartementet i et brev til EAPC søndag. NTB