SOLDATER: Israelske soldater ved grensen mot Gaza. Bildet er tatt mot slutten av fjorårets krig mot Hamas.

– Israel fulgte alle regler under krigen mot Hamas

I forkant av FNs rapport om påståtte krigsforbrytelser, renvasker en gruppe med tidligere militære og politiske ledere Israel for alle beskyldninger.

Den multinasjonale gruppen har undersøkt krigføringen under «Operation Protective Edge» i fjor sommer og kommer med følgende konklusjon:

«Israel levde ikke bare opp til internasjonale standarder når det gjelder å følge regler for væpnet konflikt. I mange tilfeller gjorde Israels hær mer enn det som kreves.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Her kan du lese rapporten

Samarbeid

Presentasjonen av rapporten kommer kort tid før FNs Menneskerettighetsråd offentliggjør sine egne funn. Mens Israel nekter å samarbeide med Menneskerettighetsrådet, har den internasjonale gruppen blitt varmt tatt imot i Israel.

LES: Mandela-venn: – Israel er ingen apartheid-stat

Gruppen består av elleve tidligere militære og politiske ledere fra USA, Tyskland, Nederland, Spania, Italia, Australia og Colomabia. Gruppen besøkte Israel i mai og ledes av general Klaus Naumann, tidligere stabssjef i tyske Bundeswehr og formann i NATOs militærkomite.

– Vi er den første multinasjonale gruppen med høytstående offiserer som har besøkt landet. Vi fikk full adgang til regjeringen og forsvaret, og møtte alt fra statsministeren og forsvarsministeren til offiserer som ledet bakkestyrkene, sier han til avisen Yedioth Ahronot.

Krigsforbrytelser

Gruppen sier i en uttalelse at den er fullt klar over påstandene om at Israel begikk krigsforbrytelser under «Operation Protective Edge», men at gruppens medlemmer er kommet til motsatt konklusjon.

– Israel søkte i månedsvis å unngå konflikt, til tross for rakettskytingen rettet mot den israelske sivilbefolkningen. Til sist ble Israel tvunget til å delta i en forsvarskrig, hevder de.

Videre anklager gruppen Hamas for krigsforbrytelser, siden palestinske sivilister ble brukt som menneskelige skjold.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Beskyttet sivile

Den internasjonale gruppens rapport ble i helgen offentliggjort i flere israelske medier. I rapporten understrekes det at IDF (den israelske hæren) gjorde mer enn det som kreves i Geneve-konvensjonen for å beskytte sivilbefolkningen. Flere ganger ble istedet israelske soldaters liv satt i fare, eller en tok pauser i krigføringen.

Alt i alt førte dette til at effektiviteten til IDF ble dårligere og at Hamas klarte å omgruppere styrkene sine.

1.000 terrorister

Gruppen aksepterer Israels versjon som sier at nesten halvparten av de drepte i Gaza var terrorister.

Rapporten hevder også at noen palestinere ble drept under mislykkede rakettoppskytinger og at noen av de oppgitte dødsfallene overhode ikke var relatert til krigshandlingene.

Flertallet av dødsfallene kom som følge av at Israel ble tvunget til å forsvare seg mot en fiende som med viten og vilje skyter opp raketter fra boligområder.

– Noen dødsfall skyldtes mistak og feilbedømmelser på israelsk side. Men vi holder Hamas og samarbeidende terrorister ansvarlige for de aller fleste dødsfallene under konflikten, konkluderer gruppen med.

Flere rapporter

Det er liten grunn til å tro at de internasjonale ledernes rapport får særlig stor innvirkning på FN-rapporten som snart skal legges frem. Det er ventet at FNs Menneskerettighetsråd vil anklage Israel for krigsforbrytelser og at FN-rapporten vil brukes av palestinske myndigheter overfor Den internasjonale straffedomstolen.

Israelske myndigheter nektet å samarbeide med Menneskerettighetsrådet siden en tok for gitt hvilke konklusjoner rådet ville komme med. Istedenfor forberedes en dyptgående israelsk analyse av hva som skjedde. Meningen er at denne skal imøtegå internasjonal kritikk i kjølvannet av FN-rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere pro-israelske grupper, blant annet NGO Monitor og The Jerusalem Center for Public Policy, har også publisert egne rapporter som støtter Israels militære inngripen i fjor sommer.

Les også
Israel forsvarer krigen på Gazastripen
Les også
Drar parallell til Israel-innlegg av Gro Wenske
Les også
Denne appen skal gjøre Israel tryggere
Les også
Fire barn ble drept på Gaza-strand - IDF henlegger saken
Les også
Usaklig om bruken av Israels flagg