NESTEN 70: Atle Sommerfeldt er eldst av biskopene i Den norske kirke. Foto: Bispemøtet / Hege Flo Øfstaas

Ikke klar for biskoper som er over 70 år

Hyrdenes aldersgrense ligger inntil videre fast. Det er klart etter fredagens møte i Kirkerådet.

Et forslag om at preses i Den norske kirke kan gi forlenget arbeidskontrakt til 70 år gamle biskoper, falt med 10 av 15 stemmer da saken kom opp til votering fredag ettermiddag.

Det springende punktet i denne saken er hvem som skal ha myndighet til eventuelt å gi en biskop anledning til å fortsette til 72-årsdagen, slik forslaget la opp til.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Er det preses eller Kirkerådet? Saken er nå sendt til videre utredning og kommer opp igjen på Kirkerådets møte i september.

Tror det blir vanskelig

I debatten advarte preses Olav Fykse Tveit mot en ordning der Kirkerådet skal avgjøre om en biskop skal fortsette etter fylte 70 år.

– Jeg har ikke et personlig ønske om å ha denne oppgaven, men jeg ser at det blir vanskelig for biskoper å be om å fortsette dersom dette skal opp til full politisk behandling i Kirkerådet. Det er ikke noe jeg anbefale for biskopene. Men det får bli som dere bestemmer, sa Fykse Tveit.

Han fikk støtte av lederen i Kirkerået.

– En slik sak blir svært krevende å behandle i et stort møte, sa Kristin Gunleiksrud Raaum i debatten.

Skifte sol og vind

Kirkerådsmedlem Tove Karoline Knudsen (Nord-Hålogaland) mente derimot at en ordning med delegasjon til preses er sårbar.

– Det må være krevende for preses å skifte sol og vind hos en biskop som vil fortsette, men som kanskje ikke bør fortsette. Jeg stoler på preses, men han kan havne i en kinkig situasjon, sa hun.

Lill Tone Grahl Jacobsen (Tunsberg) fremmet et forslag om utsettelse. Dette fikk bare tre av 15 stemmer. Grahl Jacobsen sa i debatten at bispene utgjør et lite kollegium og at preses kan bli mistenkt for kameraderi og komme i krevende situasjoner når en aldrende kollega vil fortsette i tjenesten. Hun var derfor skeptisk til en ordning med delegasjon til preses.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Aldrende bisper

Atle Sommerfeldt (Borg) blir 70 i november. Med dagens ordning, slik den er referert i sakspapirene, må han fratre kort tid etter 70-årsdagen.

Solveig Fiske (Hamar) blir 69 i oktober, og Halvor Nordhaug (Bjørgvin) fylte 68 i februar. Samtlige biskoper i Den norske kirke vil i løpet av høsten være i aldersgruppen 60 til 70.

Les også
Prester over 70 år får ikke ansettelse – i hvert fall ikke nå

Kirkerådet behandlet på sitt møte i mars et forslag om at både prester og biskoper i enkelte tilfeller kan fortsette i sine jobber helt til de er 75 år. Denne saken skal utredes videre.

Håpet er at en slik ordning kan motvirke en del av prestekrisen som er under oppseiling i Den norske kirke. En stor del av presteskapet nærmer seg pensjonsalderen, mens rekrutteringen av nye prester ikke står i stil med den naturlige avgangen.