Arkivfoto fra mars 2016 som viser en arbeider sjekke radioaktivt nivå i beholdere med atomavfall i Tsjernobyl. Arkivfoto: Efrem Lukatsky / AP / NTB

IAEA: Situasjonen i Tsjernobyl forverres

Situasjonen ved det tidligere atomkraftverket i Tsjernobyl er blitt forverret etter at Russland tok det, ifølge Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA).

Rundt 210 teknikere og lokalt ansatte sikkerhetsvakter har vært på jobb i det nedlagte kjernekraftverket i nesten to uker uten stans fordi det ikke har latt seg gjøre å sende inn nye skift etter at Russland grep kontrollen over anlegget.

De har mat og vann, men situasjonen deres forverres, ifølge IAEA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg har ikke IAEA lenger kontakt med overvåkingsutstyr i anlegget. Slikt utstyr gjør det mulig for IAEA å vite at alt kjernefysisk materiale er på plass.

– Jeg er dypt bekymret over den vanskelige og stressende situasjonen som de ansatte står overfor, og den potensielle risikoen det utgjør for kjernefysisk sikkerhet, sier IAEAs generaldirektør Rafael Grossi.

IAEA viser til opplysninger fra den ukrainske reguleringsmyndigheten med ansvar for landets atomkraftverk. Det haster med å få avløsning og få et nytt skift på plass, ifølge reguleringsmyndigheten.

Anlegget er omringet av russiske soldater, ifølge BBC. En slektning av en av de ansatte sier til den britiske kringkasteren at russerne ikke kan garantere sikkerheten til ansatte på vei til og fra kraftverket.

Tsjernobyl-kraftverket var åsted for tidenes verste atomulykke i april 1986.

Tsjernobyl har vært nedlagt etter tidenes verste atomulykke i april 1986, men det er fortsatt oppbevart radioaktivt materiale i anlegget.

Det spesialkonstruerte overbygget over den ødelagte reaktoren ved Tsjernobyl-kraftverket. Illustrasjonsfoto: Efrem Lukatsky / AP / NTB