DEBATT: Statsminister Erna Solberg (H) og Ap-leder Jonas Gahr Støre møttes fredag ettermiddag til debatt i Trondheim i forbindelse med at de begge er på valgkampturné i Trøndelag. Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Høyre starter valgkampen med kalddusj på gallupen

Høyre går på en smell i DNs nye meningsmåling og får en oppslutning på 19,5 prosent. Men statsminister Erna Solberg tror fortsatt at stemningen kan snu.

Høyre går tilbake med 1,6 prosentpoeng og faller dermed under den symboltunge 20-prosentsgrensa i målingen, som Norstat har gjort for Dagens Næringsliv.

Statsminister og partileder Erna Solberg advarer likevel mot å overdrive betydningen av en enkeltmåling.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg ville jo heller hatt en bedre måling. Men vi har begynt valgkampen nå, sier hun.

På valgkampturné

De siste dagene har Solberg vært på valgkampturné i Trøndelag, der hun har besøkt arrangementer, tatt selfies og kommet med en rekke utspill i mediene.

Ifølge henne er det langt fra noen nederlagsstemning i Høyre-laget.

– Jeg tror vi har en organisasjon som er så tent på å jobbe med valgkamp nå at det ikke betyr så mye. Det blir seks uker med hardt arbeid, sier Solberg.

– Du har fortsatt tro på å vinne?

– Jada! sier Solberg.

– Vi opplever positiv stemning når vi er ute. Vi får mange tilbakemeldinger på den runden vi har hatt i Trøndelag.

– Føles det som en avskjedsturné?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei. Å nei, du.

Støre inspirert

Men Arbeiderpartiet fester grepet og får en oppslutning på 26,9 prosent i målingen fra Dagens Næringsliv, omtrent uendret fra forrige måned.

– Det er en stor inspirasjon, sier Støre til NTB.

– Det var en god måling før sommeren. Det at den bekreftes nå, inspirerer oss på at budskapet vårt når fram til folk, sier han.

Støre har i likhet med Solberg vært på valgkampturné i Trøndelag denne uka. Fredag møtte han også Solberg til samtale om rettferdighet i forbindelse med Olavsdagene i Trondheim.

Ap-lederen sier han tror folk har fått nok etter åtte år med høyresiden i regjering. Nå håper han på enda høyere tall på valgdagen 13. september.

– Denne målingen viser at det vi går til valg på, en regjering med Ap, SV og Sp, kan få flertall. Ingenting er gitt. Men det kan få flertall, og Ap er klar til å lede en slik regjering, sier Støre.

– Jeg mener Ap kan løfte seg ytterligere hvis vi jobber godt og møter folk, slik vi nå har gjort denne uka.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Valgkampduell

Senterpartiet ligger for sin del uendret fra forrige måneds måling med en oppslutning på 15,0 prosent.

Ifølge målingen får Ap og Sp til sammen 77 mandater på Stortinget. Sammen med SVs 15 mandater vil det sikre et klart flertall. Det skal totalt velges 169 mandater til Stortinget, og det kreves 85 mandater for å få flertall.

Regjeringspartiene Venstre og KrF havner begge under sperregrensa med en oppslutning på henholdsvis 3,6 prosent (1,1) og 3,0 prosent (-0,5).

Partiet som går mest fram, er Frp, som ender med en oppslutning på 11,6 prosent, opp 2,2 prosentpoeng.

For de øvrige partiene er oppslutningen som følger på målingen: Rødt 5,5 prosent (0,6), SV 8,0 prosent (-0,8), MDG 4,1 prosent (-0,1), andre 2,8 (-0,7).