FÅR DUSJER: En hjemløs mann sitter under søylene i nærheten av stedet hvor det skal bygges dusjer på Petersplassen i Vatikanet. Foto:Josephine McKenna - Religion News Service

Her vil paven bygge dusjer for hjemløse

For å bedre forholdene for hjemløse planlegger Pave Frans nå å bygge dusjer ved Petersplassen.

Mange nordmenn på reise til Roma har vandret under de massive hvite søylegangene på Petersplassen i Vatikanet. På den majestetiske plassen samles også troende i tusentalls for å møte paven på nært hold.

Pave Frans har fra sin første dag i embetet markert seg som de svake og fattiges talsmann. Nå har han også tatt initiativ til å bygge dusjer for samfunnets svakeste i kirkens hovedsete. Tre dusjer skal bygges inne i de oppussede offentlige toalettene som er tiltenkt katolske pilegrimer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Paven lanserer nytt panel for raskere behandling av overgrepssaker

Kan bli kø

Vatikanets talsmann Ciro Benedettini uttalte i slutten av forrige uke at prosjektet var et felles initiativ fra paven og erkebiskop Konrad Krajewski, som er pavens forlengende veldedighetsarm. Byggingen skulle starte i begynnelsen av denne uken.

Dusjene blir ansett for å være et ukonvensjonelt tiltak, selv fra en pave som benytter alle anledninger til å tale om at mer må gjøres for de fattige. Dette kan medføre at hjemløse kommer til å stå i kø utenfor de ekstravagante leilighetene som tilhører pave-embetet, men som Pave Frans har skydd siden han ble valgt til kirkens øverste overhode.

– Det er et godt tiltak, sier Adriak Sztrajt, en 27-årig hjemløs mann fra Polen.

– Jeg vil gjerne gå dit for å få tatt en dusj.

Vil heller ha arbeid

Sztrajt, kameraten Grzegorz Bialas og en gruppe andre polakker sover under søylene foran Vatikanets pressekontor ved siden av Petersplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Bialas er mer skeptisk til dusjene. Han sier at han er «fan av paven», men mener likevel at dusjene er en dårlig idé siden de kan føre til at hundrevis av hjemløse kommer til Vatikanet. Han mener det er mulig for hjemløse å få seg en dusj andre steder i Roma.

Bygningsarbeideren Dariusz Puszkarz fra Gdansk i Polen sier at dusjene er mindre viktig enn å få et arbeid. Han sier at han er lei av prester og kardinaler som går forbi dem hver dag uten å stoppe for å hjelpe dem.

– De gjør ingenting, sier han.

– De tror at vi ikke ønsker å arbeide. Fordi vi drikker, tror alle at vi er alkoholikere. Ingen sier at det finnes jobb til oss.

Idéen med dusjene kom etter at Krajewski hadde møtt en hjemløs mann ved navn Franco i oktober, ifølge avisen La Stampa. Erkebiskopen hadde invitert Franco hjem på middag da han fikk vite at det var mannens 50-årsdag, men mannen hadde takket nei fordi han skammet seg over sin egen kroppslukt.

Les også
Pave Frans lanserer nytt panel for raskere behandling av overgrepssakerPave Frans
Les også
Norske katolikker må forklare medlemspraksis
Les også
Pavens kalott under klubben