NY BOK: KrFs partileder Knut Arild Hareide lanserte sin bok «Det som betyr noe: Et KrF for vår tid» på Aschehoug Forlag tirsdag. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Hareide refses for å være taus om Israel

KrF-leder Knut Arild Hareide får kritikk for å utelate Israel i sin nye bok.

Blant de som reagerer på det er leder Conrad Myrland i Med Israel for Fred (MIFF).

– Jeg håper ikke det betyr at Israel ikke betyr så mye for Hareide, når han ikke finner plass til å nevne forsvar for staten som har gitt det jødiske folket nytt livshåp med et eneste ord i sin bok, sier Myrland.

På pressekonferansen uttalte Hareide også at «Israel er et land i verden».

- Hareide virket ubekvem da han sa dette, og skjønte vel at han ikke kom rett ut på hoppkanten. Det burde ikke kostet ham mye å si to setninger om hvilken viktig betydning Israel har, i hvert fall på pressekonferansen, da spørsmålet kom opp. Det er skuffende at han misbrukte muligheten.

Løfter frem grunnverdier

Hareide svarer på spørsmål fra Dagen at han i i boken kommer jeg med sine refleksjoner om noen aktuelle debatter i norsk politikk, samtidig som han løfter fram de kristne grunnverdienes grunnleggende betydning for det norske samfunnet.

– Jeg skriver ikke om Israel denne gang, og i svært liten grad om internasjonal politikk generelt, bortsett fra klima- og utviklingsspørsmål. Det er også en rekke andre tema som er viktig for KrF, som ikke blir berørt i særlig grad. Det blir en overtolkning om man trekker for mange slutninger om hva som er viktig for KrF basert på hvor mange linjer et gitt tema får i boka.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Opplever du det som vanskelig å være tydelig i din Israel-støtte?

– Nei. Det er en viktig del av mitt engasjement. Israel er Midtøstens eneste reelle demokrati, og et viktig land for hele regionen. Jeg mener Norge bør ha et nært forhold til Israel, og øke forsknings- og utviklingsarbeid, handel, turisme og kulturutveksling med landet. Jeg har også tatt avstand fra boikott-bevegelsen og den ensidige kritikken Israel blir utsatt for fra flere hold. Det bidrar ikke til fred og forsoning. Det gjør heller ikke de palestinske selvstyremyndighetenes system med terrorlønn, og hylling av de som har utført terrorattentat. Noe KrF flere ganger har krevd at Norge gjør mer for å stanse.

– Er Israel bare «et land i verden», slik du ser det?

– Jeg har ikke i mine kommentarer ønsket å tone ned verken mitt eller KrFs Israelsengasjement. Det forblir sterkt. KrF ønsker Israel fred, og vi ønsker fred for det palestinske folket, sier Hareide.

Les også
Hareide i ny bok: «KrF og SV er nære allierte i flere saker»
Les også
Marita Moltu: – Hareides bok viser at KrF ser mot venstresiden
Les også
Sterke reaksjoner fra Høyre på Hareides bok
Les også
Arbeiderpartitopp: – Vi har gode erfaringer med KrF-samarbeid
Les også
Full strid i Rogaland KrF