Vil frata tv2 ansvaret: Græsvik hevder at det siste døgnets aktivitet på Twitter handlet mest om å frata TV 2 for ansvaret for det han skriver.

– Græsvik gjør det
 vanskelig for seg selv

TV2-reporter Fredrik Græsvik vil være privatperson på Twitter. «Presseetikken skiller ikke mellom hva du gjør før og etter klokka fire», sier generalsekretær i PFU.

Natt til torsdagskrev Fredrik Græsvik på sin Twitter-profil at han var tatt av TV 2s nyhetsdekning av Midtøsten. Da en følger spurte om dette var på grunnlag av at redaksjonen mente at han hadde feil fokus, var svaret kort og konsist: «Jepp.»

Torsdag morgen oppdaterte Græsvik, med: «Jeg er hjemme på ferie, og er IKKE tatt av Midtøsten-dekningen for TV 2.»

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flere følgere spør i kommentarfeltet hva som skjer. Græsviks respons er:

«Vil ikke rapportere fra Midtøsten. Med mindre jeg faktisk er der. Dette er en regel som blir artig.»

Han har også endret profilen sin fra profesjonell til privat.

LesDagens lederartikkel: TV2-ledelsen rydder opp

Forkludring

Generalsekretær i Pressens Faglige Utvalg (PFU),Kjersti Løken Stavrum, mener Græsvik gjør det vanskeligere for seg selv og at navnendringen ikke har noen betydning.

– At han har fjernet TV 2 fra navnet sitt på Twitter har ikke noe å si. Presseetikken skiller ikke mellom hva du gjør før og etter klokka fire. Den tar utganspunkt i at du skal utøve din rolle som journalist med uavhengighet og integritet til en hver tid, sier Stavrum til Dagen.

Hun mener at dette illustrerer at Græsvik må være varsom og bevist, og være klar over at det kan bidra til at den jobben han gjør blir veid og målt enda mer kritisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Han bidrar til å gjøre det enda litt vanskeligere for seg selv, sier Stavrum.

Generalsekretæren mener at en leser vil forholde seg til journalisten som profesjonell figur, og klarer ikke se bort i fra at man på fritiden flagger sitt ståsted.

Generelt sett mener Løken at det er veldig typisk at dekningen av en konflikt bidrar til å sette et presseetisk prinsipp på spissen fordi krigen har et stort engasjement i seg, fra alle sider.

– Det har alltid vært mye konflikt rundt hvordan konfliktene dekkes i mediene. Men man må kunne stå for det man gjør i sosiale medier og være bevist på om dette kan få en føring for senere, sier Stavrum.

Til fagbladet Journalist sier Løken Stavrum at «Journalister hetset i sosiale medier bør få psykologhjelp»

- Journalister som utsettes for hets burde få psykologhjelp. De kommer i en så ekstremt utsatt posisjon hvor de fort blir frontfigur for mediet de jobber for. Det er veldig belastende og ikke for alle å håndtere, sier Stavrum til Journalisten.

Har ferie

Nyhetssjef for TV 2 i Bergen, Arne Rovick, bekrefter at Græsvik ikke er tatt av dekningen av Midtøsten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Bakgrunnen for at Græsvik ikke dekker konflikten nå er at han har ferie. Tidligere i sommer har han brukt mye av ferien sin til å dekke konflikten, men nå gjør han ikke det, sier Rovick til Dagen.

Rovick kjenner ikke til årsaken til at Græsvik hevdet at han var tatt av dekningen i Midtøsten. Nyhetssjefen mener at det ikke er konflikt mellom TV 2 og Græsvik.

Græsvik ønsker ikke å kommentere saken til Dagen.

Byttet til privat bruker

Utenrikskorrespondenten har en periode daglig rapportert antall døde barn, på palestinsk side, på sin profesjonelle Twitter-profil. Onsdag kveld annonserte han på det sosiale nettverket at han nå ville gjøre profilen sin privat, og oppfordret alle som ikke kjente han personlig til å avfølge han.

To timer senere skriver han:

«Som privatperson kan jeg melde om at 415 barn er drept i Gazakrigen».

Torsdag formiddag rapporterer han, understreket som privatperson, om egg og baconstrimler. Denne tweeten forsvant raskt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

TV 2s nyhetssjef i Bergen, Arne Rovick, forteller at det ikke er lagt noen føringer for hvordan profil TV 2-ansatte skal ha på sosiale medier.

– Uavhengig av om de ansattes profil på sosiale medier er privat eller profesjonell så gjelder det samme kravet om varsomhet og objektivitet, sier Rovick.

Står ikke inne for uttalelsene

Det har vært mye kok rundt journalist Fredrik Græsvik etter at han beskyttet NRKs utenrikskorrespondentSidsel Wold, mot hets på sosiale medier. Etter dette har han flere ganger havnet i krass debatt i sosiale medier. Tilslutt meldte Græsvik klart i fra på sin Facebook-profil, at han ikke orket mer.

«Jeg avlyste ferien for å dekke en krig. Nå angrer jeg. Hatet fra Israel-elskerne er mer enn jeg orker. Nå er det nok.»

Græsvik kalte også Ole T. Hoelseth, leder i Sandefjord Fremskrittsparti, en idiot etter at Hoelseth tweetet en lenke som fortalte om mediemyter om Gaza-konflikten og skrev:

«Viktigere enn at Sidsel Wold blir kalt for kjønnsdeler».

Rovick forteller Dagen at TV 2 ikke kan stå inne for alle Græsviks uttalelser på sosiale medier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei selvfølgelig kan vi ikke det. Rent prinsipielt er ikke alle hans uttalelser akseptable. Som jeg har sagt til Græsvik og alle andre ansatte, så har vi klare retningslinjer i TV 2 om objektivitet i saker de dekker. Og at det er svært viktig å være varsom, sier Rovick.

Om Græsvik har vært partisk i konflikten eller ivaretatt TV2s objektivitet, ønsker ikke Rovick å kommentere.

Rovick mener det er viktig for kanalen at begge sider av en konflikt blir fortalt. Han mener ikke at Græsviks utenomjournalistiske aktivitet har svekket oppfatningen av kanalens uavhengighet.

– Vi synes Græsvik har gjort en fremragende jobb for TV 2, sier Rovick.