En mann i 30-årene er pågrepet etter angrepet på fabrikken i byen Saint-Quentin-Fallavier, rundt 30 kilometer sørøst for Lyon. En person er funnet halshogget. Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters / NTB scanpix

Frankrike rystet av nytt terrorangrep

Et hode spiddet på en port og dekket med arabisk skrift. Eksplosjoner på en gassfabrikk. Terroren rammer nok en gang Frankrike.

En mann med et islamistflagg kjørte fredag formiddag inn i en gassfabrikk sørøst for Lyon og forsøkte å kjøre på gassbeholdere for å sprenge bygningen, melder franske medier.

Ved inngangen til fabrikkområdet var hodet til en drept person blitt spiddet på porten, sier en kilde i rettsvesenet til nyhetsbyrået AFP. Hodet var dekket av arabisk skrift.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I tillegg til den drepte er det to sårede personer.

Fabrikken i Saint-Quentin-Fallavier, rundt 30 kilometer sørøst for Lyon, er en del av det multinasjonale selskapet Air Products, som blant annet selger gass og kjemikalier til industrien.

– Det er et terrorangrep, det er det ingen tvil om, sier Frankrikes president François Hollande.

IS-tilhørighet

Politiet pågrep kort tid senere en mann i 30-årene, og myndighetene undersøker om han hadde en medhjelper, ifølge avisen Le Dauphiné.

– To personer kjørte med vilje inn i gassbeholdere for å trigge en eksplosjon, sier en politikilde til avisen.

Den pågrepne, som skal ha sagt at han har tilhørighet til ekstremistgruppen IS, bar ifølge franske medier på et islamistflagg. Han skal ha vært kjent for den franske etterretningstjenesten DGSI.

En kilde i rettsvesenet sier til nyhetsbyrået AFP at politiet etterforsker om den døde ble drept ved fabrikken eller fraktet til stedet. Kroppen skal ha blitt funnet flere meter fra hodet.

Fredag morgen skal det ha blitt lett etter en mann i et kjøretøy som gjentatte ganger kom og forsvant igjen fra området foran fabrikken, ifølge Le Dauphiné.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Hollande reiser hjem

Frankrikes president François Hollande reiste hjem fra EU-toppmøtet i Brussel på grunn av angrepet i Saint-Quentin-Fallavier. Hollande holdt en pressekonferanse før han dro, hvor han fastslo at det dreide seg om terrorangrep.

– Så vidt vi vet er én drept og to såret. Gjerningsmannen er pågrepet og identifisert, sa han.

Angrepet kommer mindre enn seks måneder etter terrorangrepene i og rundt Paris hvor i alt 17 mennesker ble drept i januar. Disse angrepene startet med en skytemassakre i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

– Vi husker alle hva som har skjedd i landet vårt tidligere, og i andre land også, det er derfor mange følelser involvert, sa Hollande.

Forhøyet sikkerhet

Statsminister Manuel Valls har beordret forhøyet sikkerhetsnivå i hele regionen Rhône-Alpes etter angrepet. Det franske forsvarsrådet har innkalt til møte i Elysee-palasset klokken 15, ifølge Le Dauphiné. Angrepet etterforskes av antiterrorpolitiet som et terrorangrep.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve reiste umiddelbart til stedet, melder franske medier.

Fabrikken som ble rammet har anlegg og virksomhet i en mer enn 50 land verden over, også i Norge.

Politiets sikkerhetstjeneste kan ikke si om terrorangrepet får noen konsekvenser i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Foreløpig vet vi ikke nok om det som har skjedd der til å kunne si om dette eventuelt påvirker noe i Norge, opplyser kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken.

Fabrikkanlegget del av amerikansk konsern

Fabrikken som ble angrepet er del av det multinasjonale selskapet Air Products, som blant annet selger gass og kjemikalier til industrien.

Selskapet har anlegg og virksomhet i en mer enn 50 land verden over.Hovedkvarteret ligger i Pennsylvania i USA.

Air Products ble etablert i 1940 og har flere enn 20.000 ansatte. Selskapet har i flere tiår samarbeidet tett med NASA og har blant annet forsynt det amerikanske romprogrammet med flytende hydrogen til romferjer.

Anlegget som ble rammet fredag, ligger i Saint-Quentin-Fallavier utenfor Lyon i Frankrike. Air Products omsatte for 10 milliarder dollar i 2013.

NTB

Les også
Flere innbrakt for medvirkning i Frankrike
Les også
Norske Air Products-ansatte fortviler etter terrorangrepet i Frankrike
Les også
Erna Solberg: En grotesk hendelse
Les også
Hollande: – Dette er et terrorangrep
Les også
«Pass nå for all del på jødiske institusjoner og butikker»Fabrikkanlegget del av amerikansk konsern