ÅRSAKENE: Den franske filosofen Bernard-Henri Levy holdt et engasjert hovedinnlegg i FNs generalforsamling torsdag om årsakene til den voksende antisemittismen i verden. – En verden uten jøder, ville ikke være noen verden. Dette hatet mot Israel vil aldri forsvinne, sa Levy.

FN ut mot økende jødehat i verden

Talerne tok et kraftig oppgjør med den voksende antisemittismen da FN drøftet temaet. Men bare under halvparten av de 193 medlemmene deltok i møtet.

Israels ambassadør til FN, Ron Prossor, hevdet i sin tale til FN torsdag at voldelig antisemittisme igjen kaster skygger over Europa.

Som nazister

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Forkledd som humanitær omsorg, brukte delegater sist sommer denne talerstolen til antisemittiske uttalelser da de anklaget Israel for å oppføre seg som nazister. Det har ingenting å si hvor sint du er eller frustrert over vår konflikt. Det finnes ingen unnskyldning for uttalelser som dette, sa Prossor til den nesten halvfulle salen, i følge Jerusalem Post.

Han viste til uttalelser fra den kjente israelske forfatteren Amos Oz, som har minnet om at antisemitter i 1930-årenes Europa ville sende jøder til Palestina.

– Nå roper de «Jødene ut av Palestina». De vil ikke at vi skal være her, de vil ikke at vi skal være her. De vil ikke at vi skal finnes, sa Oz i følge den israelske ambassadøren.

Bakgrunnen for møtet i FNs generalforsamling torsdag er en rekke antisemittiske episoder i Europa i 2014 med drapene på fire personer utenfor det jødiske museet i Brussel i mai. Det tok seg videre opp sist sommer da protester mot krigen i Gaza utviklet seg til vold mot jøder.

LES OGSÅ: Strategi mot antisemittisme

Mørk historie

Den franske filosofen Bernard-Henri Levy skildret i sin tale til FN antisemittismens historie og røtter, fra de gamle påstandene om barnemord og drapet på Jesus til dagens antipati mot Israel.

– I Paris for bare et par dager siden hørte vi nok en gang ropene «Død over jødene», og karikaturtegnere ble drept fordi de karikerte, politi fordi de utførte sitt politiarbeid, og jøder mens de handlet fordi de var jøder. I andre hovedsteder i Europa og flere andre steder har det å herse med jøder nok en gang ført til rop om å drepe, selv om det har fått en ny innpakning, sa Levy.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han hevdet at Israel aldri vil bli kvitt beskyldningene.

– Om så Israel oppførte seg eksemplarisk og ble en nasjon av engler, om de innvilget palestinerne sin egen stat, som de har rett på, ville likevel dette energiske, gamle hatet ikke forduftet. Når en jøde blir slått, faller hele menneskeheten i bakken. En verden uten jøder, ville ikke være noen verden. Dette hatet mot Israel vil aldri forsvinne, sa Levy.

Gjelder oss alle

USAs FN-ambassadør Samantha Power hevdet at det ikke er nok at regjeringene tar tak i problemet, men mente frivillige organisasjoner må ta saken ut i samfunnet.

– Angrep på jøder er angrep mot oss alle. Voksende antisemittisme er sjelden det eneste eller siste beviset på intoleranse. Når jøders menneskeretter blir undertrykket, står rettighetene til andre religiøse og etniske grupper ofte for tur, sa Power, i følge Times of Israel.

Power la til at USA godtar politisk kritikk, men avviser alt som antyder at det finnes gode grunner til antisemittisme.

– Vi må ikke glemme at Holocaust-fornekting råder grunnen i Midtøsten og Nord-Afrika, eller at det finnes voldelige ekstreme grupper som preker radikal islam og tror de gjør Guds vilje ved å drepe jøder, sa Power.

LES OGSÅ: KrFs plan mot jødehat vraket av Stortinget

Artikkelen fortsetter under annonsen.

På høy tid

Michael Salberg i Anti-Defamation League (ADL) mener det er på høy tid at FN tar tak i problemet.

– Det faktum at antisemittismen må bekjempes der det trengs mest – i den arabiske og muslimske verden – er kanskje den største utfordringen vi står overfor, sier Salberg.

I følge ADLs globale oversikt for 2014 har 26 prosent av verdens befolkning antisemittiske oppfatninger. Tallet i Frankrike er 37 prosent, i Spania 29 prosent og i Belgia 27 prosent.

FN-møte

Antisemittismen ble drøftet 22. januar i FNs generalforsamling.

Under halvparten av FNs 193 medlemsland stilte opp.

Over 50 talere hadde ordet.

26 prosent av verdens befolkning har antisemittiske oppfatninger.

Over 50 talere hadde ordet.

Les også
– Jeg er jødeJøder i Frankrike
Les også
Skremmende hat, etnisk rensing og dobbeltmoral
Les også
– Jødehatet lever fortsatt i NorgeMarte Michelet
Les også
AUF-lederen vil ikke beklage uttalelser
Les også
Sleivspark om MIFF