Bruce Aylward, visedirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO) under tirsdagens pressekonferanse i Genève. Foto: Reuters / NTB scanpix

FN: Trenger 1 milliard dollar i ebola-tiltak

Over halvparten av alle ebolasmittede i Vest-Afrika er nå døde. FN og WHO ber verdenssamfunnet bidra med 1 milliard dollar for å få kontroll over epidemien.

Se videointervju med norsk lege i Leger uten grenser: – Krever stor innsats å hindre eskalering av ebolaepidemien

– Helsekrisen vi nå står overfor, mangler sidestykke i moderne tid, sa Bruce Aylward, visedirektør i Verdens helseorganisasjon (WHO), på en pressekonferanse i Genève tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så lang er 2.461 av de 4.985 som er registrert smittet med ebolaviruset i Vest-Afrika, døde.

– Vi vet ennå ikke hvor dette tallet vil ende, sa Aylward.

Han la til at tidligere beregninger om at over 20.000 mennesker kan bli smittet av ebolaviruset før epidemien avtar, ikke lenger virker som et særlig høyt anslag. Men han understreker at antallet kan holdes på noen titusen dersom verdenssamfunnet reagerer «mye raskere» enn det har gjort så langt.

Ber om 1 milliard dollar

FNs nødhjelpssjef Valerie Amos sier det trengs 1 milliard dollar, tilsvarende 6,4 milliarder kroner, for å bekjempe ebolautbruddet. Det er dobbelt så mye som FN anslo for mindre enn en måned siden.

– Det er enorme utfordringer med å få samlet inn nok midler til å bekjempe utbruddet, sa Amos på den samme pressekonferansen i Genève og oppfordret samtidig verdenssamfunnet til å bidra mer.

Norge har hittil bevilget 21,5 millioner, men har allerede lovet å øke bidraget betydelig.

Tiltaksplan

I løpet av de nærmeste dagene skal norske myndigheter sammen med USAs statlige bistandsorganisasjon USAID legge fram en helhetlig tiltaksplan mot ebola, noe som ifølge utenriksminister Børge Brende (H) innebærer en kraftig opptrapping av innsatsen. Hvor mye det vil være snakk om, er foreløpig ikke kjent.

– Mer detaljer vil komme på plass i løpet av kort tid, opplyser kommunikasjonsrådgiver Eskil Sivertsen til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også USA og Kina har kunngjort at de vil bidra med blant annet leger, sykepleiere, ingeniører og soldater.

Guinea og Senegal

Liberia, Sierra Leone og Guinea er de landene som er hardest rammet av ebolaepidemien. Det er også påvist flere tilfeller i Nigeria og Senegal, men Aylward sier WHO har håp om å få bukt med det dødelige viruset i Senegal og Nigeria om kort tid, og i Guinea «om veldig kort tid».

Det er også påvist ebolasmitte i det nordlige Kongo, men det er ifølge WHO en annen virusstamme enn den som har herjet Vest-Afrika de siste månedene.

Les også
– Krever stor innsats å hindre eskalering av ebolaepidemien
Les også
Ebola: USA sender 3000 soldater til Vest-Afrika
Les også
Cuba sender leger til Vest-Afrika
Les også
WHO: Ebola-utbruddet ute av kontroll
Les også
Åpner ebola-senter på fotballstadion
Les også
Ber kommunene skjerpe beredskapen mot ebola