ØKER: I Saudi-Arabia er flere henrettet i 2021 enn hele 2020 til sammen. Bildet viser en mann i nabolandet Iran dømt til henrettelse i 2007, som ble avverget i siste øyeblikk.

Flere henrettelser i Saudi-Arabia etter G20-formannskapet

Antall henrettelser i Saudi-Arabia har igjen økt etter at landet ga fra seg formannskapet i G20, ifølge Amnesty.

I løpet av årets første halvår ble 40 personer henrettet i kongeriket, heter det i en rapport publisert tirsdag.

Det er flere enn i hele 2020, da det ble henrettet 27 mennesker, ni av dem i desember. Saudi-Arabia hadde formannskapet i G20 fram til 1. desember.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Så snart G20-søkelyset på Saudi-Arabia avtok, gjenopptok myndighetene den hensynsløse forfølgelsen av folk som tør å uttrykke meningene sine fritt eller kritisere regjeringen, sier Lynn Maalouf i Amnestys Midtøsten-avdeling.

Flere mennesker har blitt idømt fengselsstraffer, og iblant dødsstraffer, på grunnlag av «grovt urettferdige rettssaker», ifølge Maalouf. Ifølge Amnesty blir mange tvunget til «tilståelser» gjennom tortur.

I år har også mange blitt idømt flere år i fengsel for satiriske innlegg på internett og menneskerettsaktivisme, ifølge Amnesty.

– Det midlertidige pusterommet fra undertrykkelsen, som sammenfalt med at Saudi-Arabia var vertskap for G20-toppmøtet i november, tilsier at enhver illusjon om reform bare var en PR-kampanje, sier Maalouf.

(©NTB)