VELKOMMEN HJEM: Statsminister Benjamin Netanyahu ønsker danske og europeiske jøder velkommen hjem til Israel.

Europeiske jøder og journalister i livsfare

Signalene fra København og Paris er krystallklare: Jøder, journalister og karikatur­tegnere som har trykket bilder av profeten Muhammed, er i livsfare i Europa.

Det er avisen Haaretz som oppsummerer terroren i to europeiske byer den siste måneden på denne måten. Angrepene i København var hovedoppslag i alle israelske aviser søndag.

Haaretz viser til mordene på staben i Charlie Hebdo i Paris, som ble fulgt av mord på fire jøder på et supermarked. Denne helgen tok det bare ti timer fra skytingen under et arrangement der den svenske tegneren Lars Vilks var til stede, til neste angrepet kom utenfor hovedsynagogen i København. To personer er drept og fire skadet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LEDERARTIKKEL: Når terroren kommer nærmere

Intet trosskritt

Avisen skriver det ikke er nødvendig med noe stort trosskritt for å skjønne at det er en sammenheng mellom de to skyteepisodene i den danske hovedstaden, mest sannsynlig utført av den samme enslige gjerningsmannen.

LES: Vår dekning av København-angrepene

Målet for denne drapsmannen er journalister og kunstnere, som karikerer de islamske symbolene, sammen med tilfeldige jøder. Å finne de første, trengs det et visst forarbeid med innsamling av informasjoner. For den siste gruppen er det bare å oppsøke nærmeste synagoge eller kosherbutikk.

Danmark har sviktet

Haaretz hevder utfordringene som de jødiske samfunnene i Europa står overfor, er større enn noensinne. Hvordan skal de kunne fortsette å leve et åpent og fritt jødisk liv når de utsettes for slike trusler?

Det som skjedde lørdag kveld kom ikke fordi jøder hadde gjort noe galt, og det hadde ingenting å gjøre med Israel. Hvis en danske bestemmer seg for å ta livet til en annen danske fordi han jøde eller fordi han ikke liker måten han tegner hans profet på, så er det den danske stats oppgave å forhindre slike mord, og undervise og integrere alle sine borgere på en skikkelig måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Danmark har sviktet sine jødiske innbyggere og hele det jødiske samfunnet. Nok en gang har Europa sviktet, skriver Haaretz.

Sjokkert

Talsmann Dan Rosenberg Asmussen i Det jødiske samfunnet i København sier til YnetNews at han er sjokkert.

– Det har aldri vært så mange politifolk på gaten ved synagogen, alle tungt bevæpnet, og likevel blir det skutt ved synagogen. Dette er tragisk, sier Asmussen.

Han forklarer at antisemittismen i Danmark ikke er så vanlig, men hevder økningen i antisemittisme er i tråd med det som skjer ellers i Europa.

– Det er et stort antall jihadister i Danmark, og det skremmer oss fordi det virker som de har våpenopplæring og er i stand til å utføre slike angrep. Vi har gjort det lokale politiet oppmerksom på denne alvorlige trusselen lenge, sier Asmussen.

Flytt til Israel

Statsminister Benjamin Netanyahu oppfordrer danske jøder å flytte til Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er tydelig å se at jøder behøver beskyttelse i alle land. Men vi sier til jødene, til våre brødre og søster: Israel er deres hjemland, og vi forbereder oss på en bølge med jødisk immigrasjon fra Europa. Vi ber om en masseinnvandring fra Europa. Jeg ønsker å si til europeiske jøder, og jøder hvor de enn befinner seg: Israel er hjemmet til enhver jøde. Israel venter på dere med åpne armer, sa Netanyahu i regjeringsmøte søndag.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/en_US/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Post by Dagen.

Les også
Tre personer skutt ved synagoge i KøbenhavnAngrepene i København
Les også
Oslo-politiet følger situasjonen i København nøyeFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden
Les også
Antatt gjerningsmann i København skutt og dreptAngrepene i København
Les også
Navnet på drept jødisk mann i København er frigitt
Les også
En drept og tre politifolk såret i København – gjerningsmann på frifotFakta om trusler og drap i Muhammed-karikaturstriden