Flyktninger blir hjulpet i land av den greske kystvakten etter at båten deres forliste utenfor Rodos mandag. Bare de siste dagene har flere hundre båtflyktninger trolig omkommet etter å ha forsøkt å krysse Middelhavet. Nå jobber EU med en tipunktsplan for å prøve å håndtere flyktningkrisen. Foto: Reuters / NTB scanpix

EU vil ødelegge menneskesmuglernes båter

EU-kommisjonen arbeider med en tipunkts plan for å bedre situasjonen i Middelhavet. Blant tiltakene er å ødelegge menneskesmuglernes båter og å sende flyktninger hjem.

Det trengs en systematisk innsats for å ta og ødelegge farkostene som menneskesmuglerne bruker til å sende flyktninger til havs, ifølge EUs migrasjonskommissær Dimitris Avramopoulos.

EU-kommisjonen foreslår også å opprette et nytt program som skal sørge for rask tilbakesendelse av flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tipunktsplanen ble drøftet da EUs utenriks-, justis- og innenriksministre møttes i Luxembourg mandag.

Andre punkter i planen er å styrke EUs grensekontroller i middelhavsområdet med mer penger og utstyr og å utvide de operasjonelle områdene for grensekontroller.

Ifølge Avramopoulos kommer EU-kommisjonen også til å foreslå et program som vil fordele byrden og bosetting av flyktninger som får bli, mellom alle Unionens 28 medlemsland.

Tidligere på mandagen opplyste den tyske innenriksministeren Thomas de Maizière at EU blant annet også vurderer å doble støtten til patruljeoppdraget Triton.

Les også
Norge sender sivilt skip til Middelhavet
Les også
Synkende båt sendte nødsignal fra Middelhavet
Les også
Rystende øyenvitneskildring fra båtforlis
Les også
– Trolig tidenes verste ulykke på Middelhavet
Les også
Politiet: – Flyktninger kastet over bord i Middelhavet