MEST LEST: Disse sakene har blitt aller mest lest på dagen.no i 2021.

Dette er årets mest leste saker på dagen.no

Bli med på et tilbakeblikk på 2021.

1. Støres kone ordineres til prest

Dagen kunne få dager etter stortingsvalget melde at Marit Slagsvold, Jonas Gahr Støres kone, skulle ordineres til prest. Hun ble ordinert av biskop Veiteberg en knapp uke etter at Støre vant valget.

Slagsvold har de siste årene tatt presteutdanning ved MF vitenskapelig høyskole. For tiden jobber hun som vikarprest i Uranienborg kirke i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Saken fikk stor spredning i andre medier, og ble årets mest leste sak på Dagen.no.

2. Leder: Nå trengs det besinnelse før noen dør

– Statsministeren bønnfaller folk om å ta vaksinen, men en av landets mest kjente evangelister tilbyr forbønn for å «avvaksinere» nordmenn. Hvordan ble det slik?

Spørsmålet stilles av Velbekk Selbekk i en leder som ble publisert 15. desember.

Bakteppet for saken er at den kristne forkynneren Svein Magne Pedersen har advart sterkt mot vaksinen, og til og med tilbudt å rense folk for vaksinen ved forbønn.

3. Dette har Jonas Gahr Støre sagt om sin kristne tro

I de 16 årene landets nye statsminister har vært aktiv i rikspolitikken har han ved flere anledninger lettet på sløret om sitt trosliv.

Støre har blant annet høstet reaksjoner for å delta på det kristne sommerstevnet i Sarons Dal. Han fikk også stempelet «Kristen-Jonas» av Dagbladet-kommentator Sissel Benneche Osvold.

4. Listhaug mener NRK bør si opp programleder

I februar kom det sterke reaksjoner da NRK-programleder Shaun Henrik Matheson kom med en rekke utsagn om jøder og Israel på direkten.

Dagen skrev på forsommeren at 10–15 norske jøder har hyret advokat John Christian Elden for at Mathesons tirade skulle få konsekvenser. De fikk støtte av Frp-leder Sylvi Listhaug.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

5. Leder: Per Søetorp stolte på Gud med hele sitt liv, men ikke lenger nå

Per Søetorp (63) var en av trosbevegelsens fremste og mest synlige skikkelser på 80- og 90-tallet. I dag holder han Gud på en armlengdes avstand.

I hans selvbiografi «Kommer ikke far mer?» tar han et oppgjør med Gud. Karl Andreas Jahr reflekterer over Søetorps spørsmål i denne KS-lederen.

5. Reagerer på pengestøtte til Pride i Vipps: – Jeg har nesten ikke ord

Kari Margrete Myhr fra Bergen ble rasende da hun skulle sende penger med Vipps-appen på telefonen sin.

Hun fikk spørsmål om at pengebeløpet skulle sendes som en gave, og om hun også ønsket å kjøpe gavepapir til gaven. Under dette spørsmålet står det at beløpet, som er på 5 kroner, kan gå til Oslo Pride.

– Jeg ble oppgitt. Jeg reagerte med sinne. Det oppleves som om de skal prakke dette over hodet mitt, sier Myhr til Dagen.

6. Pastor sier opp i Filadelfia Kristiansand

Hovedpastor Thor-Harald Evenstad sa opp sin stilling som pastor i Filadelfia Kristiansand i oktober. I desember ble oppsigelsen kjent for menigheten, som er landets nest største pinsemenighet. Evenstad trakk seg også fra eldsterådet, som er menighetens øverste ledelse.

Dagen har fått bekreftet fra flere kilder at de to lederne som har trekt seg stiller seg kritiske til måten menigheten har blitt ledet på.

7. Derfor sier jeg nei takk til vaksinen

– La det være helt klinkende klart, jeg prøver ikke å overtale noen til ikke å ta koronavaksine, tvert imot, jeg har all respekt for de som tar vaksinen. Det jeg skriver har kun til hensikt å forklare hvorfor jeg velger å takke nei.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik begynner debattinnlegget til pastor Bjørn Kristiansen i Risør Bapstistmenighet.

Innlegget møtte kritikk, blant annet fra Dagens sjefredaktør Vebjørn Selbekk. Kristiansen valgte senere å beklage innlegget.

8. Predikanter advarte mot koronavaksine: Samtidig spredte smitten seg

Omkring 40 personer skal ha vært til stede på konferansen som ble holdt i oktober ved Storstua omsorg- og konferansesenter i Asker kommune.

Tema på møtene var blant annet endetiden, pandemien og koronavaksinen. Flere av gudstjenestene ble sendt direkte på Facebook.

Etter det Dagen kjenner til skal flere ha blitt smittet av korona ved konferansesenteret i høst.

9. I flere år hadde Karen jentekjæreste - så følte hun at noe var galt

Karen Graaten (68) levde i flere år som kristen i et lesbisk samboerskap. Til slutt måtte hun bryte ut, og har valgt å leve alene.

– Vi var begge personlig kristne og ville ha Jesus i livene våre. Men etterhvert merket jeg at det var noe som skilte meg fra Gud. Nærværet til Gud ble gradvis borte og det ble en kampfull tid. Jeg måtte til slutt være villig til å «miste» min identitet som homofil, for så å leve som en ny skapning i Kristus, forteller Karen Graaten til Dagen.

I 2017 flyttet Ole og Camilla Merkesvik Ådland fra jobb og storbyliv i Oslo for å starte et moderne kloster i Ortnevik i Sogn, en bygd med 50 innbyggere.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I desember var bønnehuset midtpunktet i NRK-programmet «Helene sjekker inn». Dagene i Sogn gjorde inntrykk på NRK-journalist Helene Sandvig.

– Det var helt utrolig vakkert. Jeg kjente at pulsen gikk ned, sa Sandvig til Dagen.