Det har blitt farligere å sende konvertitter tilbake til Iran. Her fra en kirke i hovedstaden Theran.

- Det er blitt verre for konvertitter i Iran

Utlendingsnemnda (UNE) innrømmer at situasjonen for konvertitter i Iran har forverret seg de siste årene.

En iransk familie på Hamar har nylig fått opphold i Norge på grunn av sin kristne tro.

- Basert på enkeltsaker som har vært behandlet i UNE det siste året og oppdatert landkunnskap, finnes det holdepunkter for å si at situasjonen i Iran har forverret seg for denne gruppen siden 2010, sier fungerende seksjonssjef Iselin Ryeng-Lande i UNE til Dagen. 

- UNE gjør en konkret og individuell vurdering av opplysningene i hver enkelt sak. Det kan ikke legges til grunn at alle kristne konvertitter fra Iran risikerer forfølgelse ved retur, legger hun til.


Fikk varig opphold

Det iranske ekteparet Reza Khosh og Homeira Rostami og deres sønn, Nikolas,fikk nylig varig opphold i Norge.

- Dette er helt fantastisk og et bønnesvar, etter at vi har fått flere avslag fra myndighetene, sa Reza Khosh til Dagen (25. september).

Familien bor på Hamar, og har vært aktive i pinsemenigheten Filadelfia, der Khosh er innvandrerevangelist.


Vurdering av situasjon

- Hvordan ser UNE på situasjonen for konvertitter til Iran?

- Den vurderes ut fra den til enhver tid tilgjengelige landkunnskap. UNE bruker en rekke kilder, blant annet Landinfos notater og menneskerettighetsorganisasjoners rapporter fra for eksempel Amnesty International og Human Rights Watch. Dessuten får vi også innrapporteringer fra vår ambassade i Teheran. UNE etterstreber å være så oppdatert som mulig, svarer Iselin Ryeng-Lande.

Hun legger til at når det gjelder saker med konvertitter, ses det også på rapporteringer fra kristne interesseorganisasjoner, som Christian Solidarity Worldwide. De engasjerer seg for kristne i Iran og rapporterer om hendelser der.


Praksis revideres

Ryeng-Lande viser til at UNE behandler klager over vedtak fra UDI (Utlendingsdirektoratet).

- Vår praksis dreier seg om å vurdere risiko for forfølgelse, andre reaksjoner/overgrep, eller om det foreligger grunnlag for opphold på humanitært grunnlag, opplyser seksjonssjefen.


- Når det gjelder konvertittsaker generelt, er det ikke slik at UNE har en fastlagt praksis der saker med anførsler om konvertering alltid leder til et bestemt utfall. Hver sak vurderes konkret og individuelt.



I den grad man kan tale om praksis, er den et utslag av en rekke enkeltavgjørelser. Praksis vil derfor alltid revideres eller bevege seg over tid, sier Iselin Ryeng-Lande.


Må ta på alvor

Stortingsrepresentant Dagfinn Høybråten (KrF) ønsker ikke å kommentere saken fra Hamar. Men han mener det er viktig at utlendingsmyndighetene tar på alvor det behovet for beskyttelse som konvertitter fra Iran har.

- Det hersker ingen tvil om at de har et slikt behov, men hver enkelt sak må vurderes. Hvis det er slik at UNE tar konvertitt-spørsmålet mer seriøst enn tidligere, er det grunn til å hilse dette velkommen, sier Høybråten.

(Dagen)