FORNØYDE: Mens israelerere flest er fornøyde med sin stuasjon og har tro på framtiden, er innbyggerne langs Gazagrensen redde. Det er situasjonen når Israel feirer det jødiske nyttår 5775 disse dagene. Bildet fra markedet Mehane Jehuda i Jerusalem. Foto: John Solsvik

Blandet feiring av israelsk nyttår

Innbyggere langs Gazagrensen frykter angrep under nyttårsfeiringen. Men israelere flest er fornøyd med livet.

Onsdag kveld startet det nye jødiske året 5775.

Hele Israel står stille i tre dager for å feire inngangen til det jødiske året 5775 etter Adams skapelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torsdag og fredag er nyttårsdager, og når helgen følges av en sabbat, blir det stille i tre dager til ende.

Les også: 8,9 millioner borgere i Israel

Redde

Men innbyggere i kibbutzer nær Gazagrensen er redde fordi ekstreme muslimske grupper har truet med å forstyrre roen.

Israelerne i dette området sier de er optimister, og vil feire nyttår på tradisjonelt vis. Men de legger til at det ikke er så lett. Noen har reist til venner og familie andre steder i landet for å være helt trygge.

De gleder seg over at Israels militære ødela 31 tunneler fra Gaza til Israel under den 50 dager lange Gazakrigen i sommer. Likevel frykter de at det finnes flere tunneler, og de har hørt at terrorister fra Hamas er i gang med å gjenoppbygge de ødelagte tunnelene. Under krigen i sommer ble det kjent at Hamas hadde som mål å bruke tunnelene til å begå massakrer mot jøder i området under det jødiske nyttår, Rosh Hashana.

Les også: Turoperatører anklages for etiske brudd når de markedsfører sine Israel-reiser

Stoler på hæren

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg stoler på IDF (Hæren) og at de vil sørge for ro, og håper å få tilbake levebrødet mitt. Vi har aldri hatt det så vanskelig rent økonomisk.

– På grunn av kampene i sommer har jeg ikke vært i arbeid på lenge, sier Jaakov Argantero i kibbutzen Kfar Aza til nettavisen Arutz7.

Antisemittisme

I sin nyttårshilsen ( se den i videovinduet øverst på siden) viser statsminister Benjamin Netanyahu til den voksende antisemittismen i verden etter Gazakrigen i sommer. Samtidig takker han for stor støtte fra mange hold.

– På vegne av innbyggerne i Israel takker jeg for støtten til vår rettferdige kamp for å beskytte oss og sørge for en varig fred og sikkerhet som alle israelere fortjener. Jeg forsikrer dere om at vi i Israel skal stå ved deres side i møte med hat og intoleranse. Jøder alle steder må få lov til å leve i stolthet og uten frykt, sier Netanyahu.

Han legger til at Israel fortsatt vil kjempe for frihet og menneskeretter i dette intolerante området.

– Israel skal fortsette å være en kilde til oppfinnelser til glede for hele jorden. Og Israel gir ikke opp sin drøm om en sikker og varig fred med alle våre naboer, sier Netanyahu. En fersk meningsmåling ved inngangen til det jødiske nyttåret viser at 75 prosent av israelerne er fornøyd med livet, mens 25 prosent er misfornøyd. På spørsmål om de tror deres personlige situasjon vil endres i løpet av neste år, regner 45 prosent med at den blir uendret. 38 prosent tror den blir bedre, og åtte prosent tror den blir verre.

VIDEO: Se også USAs president Barack Obamas hilsen ved inngangen til den jødiske nyttårsfeiringen

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Israelske arabere er ikke fullt så fornøyde. 33 prosent regner med situasjonen blir uforandret, 37 prosent tror forholdene blir verre, mens 24 prosent frykter det skal bli verre.

Når det gjelder forholdene i landet generelt, er araberne mer fornøyde enn jødene. 52 prosent av israelske arabere er fornøyde med situasjonen i landet, mens 42 prosent er misfornøyde. Blant jøder er bare 38 prosent fornøyde, mens 59 prosent ikke er det. Målingen er utført av Israel Democracy Institute og Tel Aviv Universitet.

Les også
Turoperatører anklages for etiske bruddIsrael-turisme
Les også
Franske og ukrainske jøder flykter til IsraelFlere flytter til Israel
Les også
Hamas’ krig mot Israel finansiert av Norge
Les også
Israel har skutt ned syrisk fly
Les også
8,9 millioner borgere i Israel