USAs president Joe Biden feiret nasjonaldagen 4. juli med rundt tusen gjester ved Det hvite hus. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Biden holdt stor 4. juli-feiring, men USA er fortsatt ikke fritt fra pandemien

President Joe Biden feiret USAs nasjonaldag med tusen gjester i Washington. Han sa at landet er på bedringens vei, men at covid-19 fortsatt ikke er overvunnet.

Rundt tusen gjester var invitert til Det hvite hus, der presidenten sammenlignet kampen mot koronaviruset med uavhengighetserklæringen i 1776.

– For 240 år siden erklærte vi vår uavhengighet fra en fjern konge. I dag er vi nærmere enn noen gang å erklære vår frihet fra et dødelig virus, sa han til de fremmøtte, stort sett ansatte i helsevesenet som har jobbet med covid-19-pasienter, samt militære og deres familier.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi har fått overtaket mot dette viruset, sa Biden.

– Men ikke misforstå meg. Covid-19 er ikke overvunnet. Vi vet alle at urovekkende varianter har oppstått, som delta-varianten, la han til.

Nådde ikke vaksinemål

USA har tatt store steg mot gjenåpning, men har Biden ikke lyktes i å nå målet om at 70 prosent av den voksne befolkningen skulle ha fått minst én dose koronavaksine innen nasjonaldagen.

Ifølge myndighetene endte tallet på om lag 67 prosent, 46 prosent fullvaksinerte, og i flere områder på den amerikanske landsbygda går tallene for sykehusinnleggelser opp.

De inviterte var stort sett ansatte i helsevesenet som har jobbet med covid-19-pasienter, samt militære og deres familier. Foto: Patrick Semansky / AP / NTB

Ifølge Anthony Fauci, USAs fremste smittevernrådgiver, står uvaksinerte amerikanere nå for mer enn 99 prosent av landets koronadødsfall.

Mot lysere tider

Biden mintes de mer enn 600.000 amerikanerne som har mistet livet som følge av pandemien, men var optimistisk med tanke på landets framtidsutsikter.

Ifølge Biden er USA under hans lederskap på «vei til å finne sammen igjen», etter stor splittelse under Donald Trumps regjeringstid.

– I løpet av det siste året har vi levd gjennom noen av våre mørkeste dager. Nå går vi mot vår lyseste framtid, sa Biden.