MEDALJE: Chief Warrant Officer 5 Brian Michael Edwards (t.h.) ble fredag tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for innsatsen under en operasjon i Afghanistan i 2019. Han fikk medaljen av forsvarssjef Eirik Kristoffersen under en medaljeseremoni på Akershus festning. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Amerikansk St. Olavsmedalje-mottaker: – Til å bli ydmyk av

For første gang har en utlending mottatt St. Olavsmedaljen med ekegren. Brian W. Edwards reddet norske soldater fra en svært farlig situasjon nær Kabul i 2019.

– Mens harde kamper pågikk rundt helikopteret, landet Edwards på to hjul i en bratt skråning og fikk reddet ut en gruppe norske spesialsoldater, skriver Forsvaret.

Edwards, som var helikopterpilot i den amerikanske hæren, var en av åtte veteraner som mottok dekorasjoner og medaljer på Akershus festning i Oslo fredag. Han sier han er ydmyk over å få hedersbevisningen fra en av USAs allierte.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er til å bli ydmyk av. Som pilot er jeg noen som gjør ting mulig for andre. Om jeg gjør jobben min riktig, er jeg ute etter et par sekunder. De soldatene jeg støtter, er ikke der i bare noen sekunder, sier Edwards til NTB.

St. Olavsmedaljen med ekegren er den nest høyeste norske krigsdekorasjonen etter Krigskorset, ifølge Store norske leksikon.

Stor tillit mellom norske og amerikanske styrker

Redningsoperasjonen skjedde nordøst for Afghanistans hovedstad Kabul. Norske og afghanske spesialsoldater skulle pågripe viktige medlemmer i et terrornettverk, med støtte fra amerikanske helikoptre. Spesialstyrkene møtte kraftig motstand, og kampene varte i mange timer.

HELIKOPTER: Edwards fløy et helikopter av typen Chinook under den dramatiske dagen i juni i 2019. Foto: Rahmat Gul / AP / NTB

Til slutt ble det besluttet at soldatene skulle trekkes ut, men de var i en posisjon der det var svært vanskelig for helikoptrene å lande. Edwards fikk pekt ut en posisjon av soldatene på bakken der helikopteret kunne lande med i alle fall to hjul, men visste ikke om det var mulig å lande der.

– Vi måtte stole på dem. Det er en enorm mengde tillit mellom pilotene og norske spesialstyrker, sier han.

Han legger til at han kjenner flere av de norske soldatene som var til stede på seremonien, ettersom de har samarbeidet tidligere.

– Vi jobbet med dem på et oppdrag i 2016, som heller ikke gikk helt etter planen, sier han lattermildt.

– Del av en laginnsats

For Edwards er det viktig å legge til at han mottar medaljen på vegne av enheten sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En pilot er del av et mannskap på seks i hvert helikopter, og det er to-tre helikoptre i hver enhet. Jeg tok ingen avgjørelser personlig, det er en del av en laginnsats, sier han.

Amerikaneren var i det amerikanske militæret i 25 år, hvorav nesten åtte og et halvt år i Irak og Afghanistan, og dimitterte for knapt en måned siden. Han flyr fortsatt helikoptre, men nå frakter han VIPer og næringslivsledere.

– Jeg må innrømme at det å være her får meg til å savne kameratskapet, sier han.

– Ingen kunne se for seg det som skjedde

Sist Edwards var i Afghanistan var for knappe seks måneder siden. Situasjonen den gang var ikke særlig annerledes fra det den hadde vært i flere år, utenom at det var noe mer ro i landet fordi USA og Taliban hadde framforhandlet en fredsavtale mens USA trakk seg ut.

– Jeg tror ingen kunne se for seg akkurat det som ville skje, sier amerikaneren.

Han er ellers ordknapp om dagens situasjon i Afghanistan, men sier han hadde de drepte under torsdagens bombeangrep i Kabul i tankene da han skulle motta medaljen. Edwards ser en framtidig nytteverdi i de båndene ulike Nato-lands styrker knyttet under krigen i Afghanistan.

– Det er veldig viktig i dagens verden, sier han.