Petter Northug kjørte i påvirket tilstand, kræsjet bilen, stakk av fra ulykkesstedet uten å melde fra - og avga falsk forklaring til politiet. Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Advokater: – Northug må i fengsel

Flere advokater mener Petter Northug ikke må få slippe unna med soning med fotlenker. De mener den alvorlige tiltalen gjør at skistjernen må i fengsel.

Petter Northug er tiltalt for fem brudd på veitrafikkloven og ett brudd på straffeloven. Bruddene på straffeloven dreier seg om promillekjøring, råkjøring, brudd på hjelpe- og varslingsplikten, samt på bestemmelsen om hensynsfull, aktpågivende og varsom kjøring.

Det er imidlertid det siste punktet om falsk anklage som er det mest alvorlige i tiltalen, sa advokat John Christian Elden til NTB tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

SE VIDEO: Førstestatsadvokat Bjørn Kristian Soknes under pressekonferansen tirsdag ettermiddag, der han forklarer om tiltalebeslutingen mot Petter Northug. (Video: NRK)

– Må sone i fengsel

Også andre advokater sier til VG at sjansen for at Northug kan sone med fotlenke og ikke havne i fengsel, nå er redusert.

– Tiltalen kan gjøre at det bikker over til at det ikke er så aktuell soningsform. Det er en avgjørelse krimomsorgen tar, og ikke domstol eller politi. Hvis det kommer opp i en veldig streng straffeutmåling vil det bli mindre aktuelt, sier advokat Jon Swensen.

– Det er ingen tvil om at han må sone en fengselsstraff. Jeg synes saken nå virker mer alvorlig enn først antatt, sier advokat Mette Yvonne Larsen til Dagbladet.

1,65 i promille

Det er fastslått at Northug hadde en promille på 1,65 da det ble tatt blodprøve av ham drøye timen etter ulykken 4. mai. Bilen hadde holdt en fart på minst 83 kilometer i timen da Northug mistet kontrollen over den like før rundkjøringen Gamle Osloveg/General Bangs veg.

Selv avga Northug falsk forklaring til politiet tre ganger før han innrømmet at det var han som i beruset tilstand hadde kjørt og krasjet bilen.

Statsadvokaten varsler at det vil bli lagt ned påstand om at Northug fradømmes førerretten for motorvogn for alltid. Ifølge Elden betyr dette i praksis fem år.

Les også
Northug tilstår alt – kan miste førerkortet for alltid
Les også
Northug får PR-skryt for krisehåndtering