Yezidi-flyktninger krysser grensen fra Nord-Irak til Syria, ved Fishkhabur 11. august. Foto: HMAD AL-RUBAYE / AFP / NTB Scanpix

123 syriske flyktninger var for syke for Norge

Totalt 123 syriske flyktninger som FN hadde bedt Norge om å ta imot, fikk nei på grunn av manglende kapasitet i kommunene.

En delegasjon fra Norge reiste til Tyrkia i juni for å plukke ut de siste syriske overføringsflyktningene som får komme til Norge i år. De fleste som fikk avslag, fikk det fordi de enten var syke selv, eller hadde et familiemedlem som var sykt og trengte medisinsk hjelp, skriver Aftenposten.

– De fleste av disse sakene ble avslått på grunn av manglende tjenesteapparat i kommunene til å følge opp medisinske behov hos én eller flere personer inkludert i saken, skriver Utlendingsdirektoratet (UDI) i en epost til avisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Totalt fikk 24 prosent av flyktningene som FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) i sommer ba Norge ta imot fra Tyrkia, nei. Amnesty reagerer sterkt på utvelgelsen.

– Vi kan ikke akseptere at ett av verdens rikeste land trosser FNs anmodninger og avviser syke flyktninger fra Syria. Det viser en urovekkende kynisk ansvarsfraskrivelse, sier generalsekretær John Peder Egenæs.

Talsmann Markku Aikomus i UNHCR vil ikke kritisere Norge og viser til at Norge har vært et av landene som har tatt imot flest syriske flyktninger. De fleste som fikk nei fra Norge, må nå leve videre i flyktningleirene i Tyrkia.

– UNHCR prøver nå å få bosatt dem i andre land, sier Aikomus.

Les også
35 flyktninger funnet innesperret i konteiner
Les også
Ber Norge stoppe retur av kristne til Nord-IrakKristne kaldeere
Les også
Hatet mot de andre
Les også
Ber folk åpne hjemmet for flyktningerFlyktninger fra Syria
Les også
– De kristnes eksodus fra Irak kan ikke stoppesIrak