ISRAEL: Mange yngre pastorer og ungdomsledere vegrer seg for å gå inn i problematikken og holder det hele på armlengdes avstand, skriver Håvard Maurstad og landsrådet i return2sender. Bildet er fra en tidligere samling i regi av Bridgebuilders.

Unge venner av Israel?

Er høstens Israelsdebatter i Dagen med innlegg fra blant andre Olav Elgvin og Gro Wenske et bevis på at det er en generasjonskløft mellom unge og eldre Israelsvenner? Hvordan forholder egentlig kristne 20-åringer og 30-åringer seg til Israel?

Vår erfaring er at mange synes fokuset på Israel blir noe sært og litt spesielt. Det kan være flere grunner til det.

Spørsmål som «Hvorfor skal vi bry oss?» og «Hva er det som er så spesielt med Israel?» er en del av forklaringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ikke minst tror vi at mange skygger unna fordi meningene er så sterke – ytterlighetene (både propalestinske og proisraelske) får prege ordskiftet, mens de mer moderate stemmene drukner.

Eller de orker ikke. Skyttergravskrigen om hvem som begynte konflikten, om det er noe som heter « palestinere», og sammenligning av smerte ender lett i ingenting.

Ingen av oss kjenner hele bildet, selv om det er mange «eksperter» som mener å ha funnet sannheten om Israel.

Som etterfølgere av Jesus ønsker return2sender å være veldig tydelige på det som er vår hovedsak: Den beste gaven vi har fått, evangeliet om Jesus, vil vi gi tilbake til det folket vi fikk den fra.

Når vi er på stand får de fleste ungdommer et aldri så lite sjokk når de hører hvor få jøder som tror på Jesus. Og mange vil støtte oss i oppdraget med å gi evangeliet tilbake til utgangspunktet.

Paulus er vårt forbilde – selv om han fikk del i hemmeligheten om Israels frelse (Rom 11:25), fortsatte han iherdig med å dele evangeliet i håp at det skulle bli til frelse for noen (Rom 9:1 f).

La oss også gjøre det klart: Som ungdomsbevegelsen i Den Norske Israelsmisjon kjenner vi mange eldre som deler vår lengsel i å se det jødiske folk frelst. Her er det ingen generasjonskløft. Ok, dette vil de fleste kristne være mer eller mindre enige om. Men hva vi skal vi mene om konflikten?

Vår respons er BridgeBuilders: Samle unge israelske og palestinske troende til fellesskap og legge til rette for samtaler, relasjoner og vennskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi har sett at broen Jesus bygde mellom Gud og mennesker legger et utrolig godt grunnlag for at vi kan bygge bro i dag på tvers av teologiske, etniske og kulturelle skillelinjer.

Vår felles tro forener oss. Derfor driver vi med grasrotaktivisme og satser på unge folk som både representerer nåtiden og fremtiden.

I seg selv kan ikke dette endre situasjonen i betydelig grad, men vi er glade for de holdningsendringer og relasjoner som skjer. Ja, flere deltakere har også tatt et bevisst standpunkt for å tro på Jesus gjennom BridgeBuilders!

Noen sier at det aldri vil bli fred i Midtøsten. Vi er ikke skråsikre på om det stemmer. Uansett har vi et tydelig kall fra vår Mester om å skape fred. Både mellom Gud og mennesker og mennesker i mellom. Derfor fortsetter vi arbeidet med å bygge bro som et kall i seg selv og for at verden skal se at vi tilhører Fredsfyrsten.

Til sist handler vårt engasjement om å oppdage troens røtter. For mange unge er Bibelen en bok man trenger hjelp til å forstå. Vi vil hjelpe dem til å bli bedre kjent med Bibelen og Bibelens sentrum, Jesus.

Mye av Jesu forkynnelse tar utgangspunkt i jødisk kultur og tradisjon, og det å sette seg inn i jødisk kontekst kan åpne nye – og mer opprinnelige perspektiver. I møte med det jødiske folk vil vi derfor være ydmyke og takknemlige for Bibelen og frelsen som kommer fra dem. Ikke minst ønsker vi å bekjempe all form for antisemittisme.

Return2sender er en liten bevegelse med et stort oppdrag.

Vi tror de unge ikke vil forholde seg likegyldige til at så få jøder har fått Jesus som Messias – vi tror de vil svare på kallet . Vi tror at de unge ser behovet for å bidra til enhet mellom troende og fremme et alternativ til å heie på en av sidene i konflikten. Og vi tror de unge lengter etter å forstå mer av Bibelens verden og det jødiske folks plass i den. Vi inviterer unge til misjon, enhet og røtter – slik at det blir mer Jesus i Midtøsten og blant våre israelske og palestinske venner. Gud har gitt oss en utfordring. Og vi vil ikke lene oss tilbake. return2sender – evangeliet tilbake til utgangspunktet!

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Landsrådet i return2sender:

Andreas Sørås (leder)
Synnøve Aarskog
Kristoffer Eknes
Grete Bollestad
Eyvind Volle
Sandra Dusterud Fjeldsgård

Les også
Sliter med å engasjere unge for IsraelIsraelorganisasjoner
Les også
Ungt israelvennskapIsraelorganisasjoner