SEND INN INNLEGG
PROFESSOR: Selv en av verdens
...
PROFESSOR: Selv en av verdens mest respekterte professorer i internasjonal rett, professor Alan Dershowitz (bildet) fra Harvard University, ble avvist av tre universiteter i Norge, media og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre da han var hovedtaler på Oslo Symposium i 2011. Er det noen som lurer på hvorfor vi sliter med antisemittisme i Norge? spør Erik Selle. Foto: Anja Niedringhaus, AFP Photo/NTB Scanpix
Ukritisk propaganda
Del
Verken det politiske Norge eller mediene kan gjenta løgnene mot Israel til det kjedsommelige i tiår
etter tiår, for deretter kunne lykkes med å bekjempe
 antisemittisme i Europa uten å legge om kursen.

Sommeren er over oss, og med den et mangfold av kristne sommerleirer og stevner. Også Israels venner samles til en hel rekke eventer, med fellesskap og stort sett undervisning av god kvalitet om Israels situasjon i verden.

LES: Tør ikke si at de er jøder

Denne betydelige gruppe velgere og lisensbetalere blir for det meste oversett i mediene generelt og NRK spesielt. Man skulle tro at allmennkringkasteren hadde et særskilt ansvar med å formidle bredden av det kulturelle og politiske Norge, men det er lenge siden Carl I. Hagen omtalte dem som ARK for første gang.

Forrige helg var jeg på en folkelig og flott festival på Måløydagene i Vågsøy kommune i Sogn og Fjordane. På stand i den travle gågaten diskuterte vi mange gode samfunnssaker og alvorlige ting som forvarsvilje, krigshistorie, rovdyrforvaltning, helsepolitikk samt Midtøsten og Israel.

På nattbussen på veg tilbake til Oslo kom jeg i snakk med en hyggelig lærer på sommerferie. Da samtalen dreide seg inn på pressestøtte og NRK-lisensen uttalte han følgende: Da Carl I. Hagen kalte NRK for ARK trodde jeg han overdrev, men nå demrer det for meg hvilken politisk slagside denne institusjonen bærer og har båret i 30 år.

Israels venner og organisasjoner i Norge har invitert mange meget gode og relevante samfunnsdebattanter gjennom årene: Professor Alan Dershowitz, Col. Richard Kemp, Justus Weiner, Jaques Gauthier, Einat Wilf og Fader Gabriel Naddaf, for å nevne noen få. Interessen i media er svært liten for å lytte til kvalifisert argumentasjon til støtte for Israel. I stedet er det en monoton, men konsekvent kringkasting av anti-Israel-røster som har klippekort i vår medievirkelighet, med noen få, hederlige unntak.

Selv en av verdens mest respekterte professorer i internasjonal rett, professor Alan Dershowitz fra Harvard University, ble avvist av tre universiteter i Norge, media og daværende utenriksminister Jonas Gahr Støre da han var hovedtaler på Oslo Symposium i 2011. Er det noen som lurer på hvorfor vi sliter med antisemittisme i Norge?

Susanna Kokkonen, leder av den kristne avdelingen på Yad Vashem i Jerusalem, holdt en gripende og meget interessant tale på samme symposium. Hun har en doktorgrad i Holocaust-studier. Hun sier at løgnene mot jødene på 30-tallet er helt sammenlignbart med løgnene om Israel i dag. Ikke til å undres at Stortinget ønsker en tiltaksplan mot antisemittisme.

Problemet er likevel at verken det politiske Norge eller mediene kan gjenta løgnene mot Israel til det kjedsommelige i tiår etter tiår, for deretter kunne lykkes med å bekjempe anti-semittisme i Europa uten å legge om kursen. Det er jo de selv som har vært med på å så uvesenet. Det hjelper heller ikke at kirkeledere og diverse kristelige organisasjoner tar fromhetsmasken på og forsterker løgnbildet mot Israel.

Det er godt å erkjenne at en samlet norsk offentlighet og mange aktører i det offentlige rom i dag anerkjenner behovet for en nødvendig innsats mot antisemittisme. Skal denne innsatsen lykkes må man begynne med å gå i seg selv. Kritiske røster av israelkritikerne må få komme frem, og antiisraelismen som har blitt den nye antisemittismen må legges ned. Neste gang man vil lire av seg ukritisk propaganda mot demokratiet Israel, bør man tenke seg om og huske på at man som regel høster det man sår.