ETISKE SPØRSMÅL: Også i aktuelle etiske spørsmål bør unge få tydelig veiledning, skriver Jon Kvalbein som en respons på biskop Per Arne Dahls artikkel om «taktisk teologi».

Taktisk teologi

Jeg tror biskopen har rett i at mange unge ønsker å møte sann kristendom, ikke en tro som er tilpasset tidens krav og moteretninger.

Ungdom ønsker ingen «taktisk teologi», skriver biskop Per Arne Dahl i Dagen (23/3). De ønsker ikke en kristendom som bare er behovstilfredsstillelse. Gud er ingen lykkeautomat som vi kan forme etter vårt eget ønske. Kirken må ha et fast sentrum, skriver Dahl, og viser til Johan Sebastian Bach som gjennom musikken ville formidle sannheten om Gud og sannheten om livet.

Jeg tror biskopen har rett i at mange unge ønsker å møte sann kristendom, ikke en tro som er tilpasset tidens krav og moteretninger. Men til tross for biskopens gode intensjoner, synes jeg ikke at hans artikkel gir noen fullgod bibelsk veiledning. Det er riktig at Gud har skapt oss og vil vårt beste. Men vi må ikke unnslå at vi alle er født med synd, uten Gudsfrykt og uten tillit til Gud. Synden skiller oss fra Gud. Og vi kan ikke ved egen innsats komme i rett forhold til Ham. Uten frelse vil vi gå evig fortapt etter Guds dom.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den eneste veien til frelse er Jesus Kristus. Han er Guds Sønn som kom til vår jord og levde blant oss for 2000 år siden. Hans død på korset var en soning av den straffen vi hadde fortjent for våre synder. Jesus gjorde opp for oss – en gang for alle. Ved å tro på Jesu frelsesverk får vi syndenes forlatelse, blir erklært rettferdige og får være Guds barn. Hans oppstandelse og seier over døden er en stadfestelse på at Gud har godkjent Jesu frelsesverk. Og alle Guds barn har løfte om evig liv etter døden. Den sanne kirke har som kjennetegn at evangeliet blir forkynt rett og sakramentene blir forvaltet rett, det vil si i samsvar med Bibelen.

Vår tid er karakterisert ved en omfattende relativisme. Budskapet om at det ikke finnes frelse utenom troen på Kristus, er i strid med tidsånden. Men det må forkynnes like tydelig som Paulus gjorde det i sin tid. De bibelske sannhetene som er nevnt ovenfor må selvsagt utdypes for ungdom med enkle forklaringer og eksempler. Men å gå utenom disse og andre trossannheter for å skape en mer tillokkende «kristendom», vil nettopp være «taktisk teologi».

Også i aktuelle etiske spørsmål bør unge få tydelig veiledning. Å leve sammen seksuelt før eller utenfor et offentlig inngått ekteskap mellom mann og kvinne, er hor og i strid med Guds bud. En kirke som vil vigsle eller velsigne samliv mellom to av samme kjønn, handler i strid med Guds ord og er ingen sann kirke.

Når biskoper gir grønt lys for dette, er det en uforsvarlig tilpasning til tidens relativisme. Dette er et eksempel på «taktisk teologi», for å anvende Per Arne Dahls ordbruk.

Les også
«...og han elsket dem helt til det siste»
Les også
Følelser, tradisjon eller teologi?
Les også
Mye ugjort for mulighetenes mannGunnar Prestegård
Les også
Slik mener kristenledere påsken bør feires
Les også
Petter Northug som forbilde