CUBA: Selv om det er vanskelig å få sikre statistiske opplysninger, estimerer Den Latin-amerikanske Islamske Organisasjon at det er seks millioner muslimer i Latin-Amerika nå. 1,5 millioner bor i Brasil, 700.000 i Argentina, skriver Stig Magne Heitmann. På bildet ser vi noen av Cubas muslimer i forbindelse med en islamsk høytid.

Finner islam veien til Cuba og Latin-Amerika?

De gamle religionene har mange steder hatt en renessanse og er ofte svært fiendtlige til evangelisk kristendom.

Latin-Amerika er ikke et kontinent vi forbinder med islam. Det er andre religioner og religiøse strømninger som gjør seg gjeldende der. Den romersk-katolske kirke har dype røtter etter flere hundre års nærvær. Enda eldre folkelige religioner har levd side om side med katolisismen, og synkretisme er en omfattende utfordring.

De gamle religionene har mange steder hatt en renessanse og er ofte svært fiendtlige til evangelisk kristendom. Forfølgelse av evangeliske kristne i Latin-Amerika er ikke noe en hører mye om. Mens det kommunistiske Cuba tidligere hadde en plass blant kristenforfølgerne på Åpne Dørers forfølgelsesliste (World Watch List), har geriljagrupper i blant annet Colombia de senere årene stått bak forfølgelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

En ti år gammel BBC-rapport fortalte om vekst i antall muslimer i landene i Latin-Amerika. Selv om det er vanskelig å få sikre statistiske opplysninger, estimerer Den Latin-amerikanske Islamske Organisasjon at det er seks millioner muslimer i Latin-Amerika nå. 1,5 millioner bor i Brasil, 700.000 i Argentina.

Islams tilstedeværelse blir gradvis mer synlig. I den senere tid er det bygget moskeer i Mexico, Colombia og Venezuela. Det er startet bygging av en moske i Havana, Cubas hovedstad, et land der ateistiske myndigheter ikke har tillatt bygging av kirker.

Hvis myndighetene i Cuba åpner opp for islam samtidig som kristne forfølges, hva kan grunnen være? En analytiker i Åpne Dører sier: «Cuba søker mer og mer samarbeid med den muslimske verden. Byggingen av moskeen i Havana er en del av en avtale med president Erdogan i Tyrkia. Cuba utvider sitt medisinske samarbeid med regjeringen i Qatar.

Disse samarbeidsavtalene må vi være oppmerksomme på, fordi de ikke er løsrevet fra innflytelsen av radikal islam. På det nåværende stadium er antall muslimer i Cuba for lite til å ha noen sterk innflytelse i samfunnet, men interessen for islam vokser, og en kan se et økende antall kvinner som kler seg som konservative muslimske kvinner vil gjøre.»

Kilde: Open Doors

Les også
IS krever 174 millioner i løsepenger for 242 bortførte kristneKidnappet
Les også
To menn drept ved utstilling av Muhammed-karikaturer i USA
Les også
Muslimer krever rett til å vende tilbake til SpaniaIsrael-korrespondentenGjenerobring
Les også
Til utfordring og irritasjon
Les også
Høyre-politiker krever norskkurs for imamer