SAMARBEID: Ved valget i 2009 kunne KrF med en mindre anti-Frp-holdning ha prioritert denne saken i samarbeid med Frp. Det gjorde de ikke, skriver Erik Selle.

Ekteskapets identitet

Grasrota har ikke fått et mindre engasjement for barns rett til mor og far og ekteskapet som en samfunnsinstitusjon og grunnleggende bærebjelke i en livslang og monogam ramme for familie og samliv.

Bernt T. Oftestad har en tankevekkende kronikk i Dagen mandag 8. desember kalt «Kristendemokratisk ideologi og KrF». Jeg anbefaler leseren selv å studere artikkelen. Oftestads sluttreplikk lyder: «KrF trenger en avklaring av sitt ideologiske fundament».

Samme dag skriver partileder Knut Arild Hareide en god artikkel på side tre hvor han søker å berolige den verdikonservative grasroten om at de er ivaretatt i partiets politikk. Her viser han til partiets kamp mot mobbing og understreker at partiet står støtt i spørsmålet om ekteskapsloven.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ingen er for mobbing eller mot tiltak mot mobbing. Skolen vår plages av mobbing og en lærerstand som har mye å hente for å oppnå en målsetning om nulltoleranse for mobbing i skolen. Altfor mange barn har en vond opplevelse av skolehverdagen i dag, over hele landet.

Det er barn som mobbes fordi de har langt hår, kort hår, er lys eller mørk. Det er barn som mobbes fordi de snakker annerledes, tenker annerledes eller har en annen situasjon hjemme enn flertallet. Det er barn som mobbes fordi de har vært på ferie i Israel, er jøde, muslim, hindu, kristen eller på annen måte skiller seg ut. Årsakene er mange og irrasjonelle. Løsningen ligger ikke i å argumentere for den ene eller andre sak eller skape enighet om alle forhold. Løsningen ligger i å skape respekt for enkeltindividet, forskjeller og hverandre generelt. Reaksjonene fra grasrota handler derfor ikke om en uvilje mot at KrF eller andre er opptatt av en bedre hverdag på arbeid og i skole, det er vi enige om.

I Norge i dag er det en stor grasrot som er bekymret for den langsiktige prioriteringen av politiske spørsmål. Ekteskapsloven gikk gjennom Stortinget i ekspressfart uten noen konsekvensutredning eller nødvendige høringsrunder. Denne loven er av ideologisk art og kanskje en av de mest betente sakene i vår tid, men den handler ikke om diskriminering. For å sitere kronikken til Oftestad igjen: «Dagens KrF er opptatt av å verne homofile mot mobbing. Ingen bør mobbes for noe som helst. Alle vet at en vurdering av homofilt samliv som unormalt og umoralsk, i konflikt med naturen, synd mot Gud og så videre, oppfattes som «mobbing» og betegnes som uttrykk for homofobi av de homofiles organisasjoner og av den hegemoniske liberale kultur. Å bli betegnet som mentalt syk fordi man er i opposisjon til hegemonisk politikk og kultur var i sin tid vanlig lenger øst. Denne form for mobbing skulle («også» – mitt tillegg) engasjere KrF.»

I 2008 da ekteskapsloven ble innført, hadde vi to partier på Stortinget som sa seg mot denne loven: KrF og Frp. Høyre og Sp fristilte sine representanter. Ved valget i 2009 kunne KrF med en mindre anti-Frp-holdning ha prioritert denne saken i samarbeid med Frp. Det gjorde de ikke. I regjeringsplattformen etter valget i 2013 brukte KrF sin politiske kapital på å hindre en utredning om fremtidige oljeinntekter i Lofoten, og prioriterte ikke spørsmålet om ekteskapsloven. Frp har endret sin holdning, og saken synes i dag å ligge ganske dårlig an. I tillegg vet vi at med KrFU som plattform for morgendagens KrF, henger kampen for det klassiske ekteskapet i en tynn tråd.

Grasrota har imidlertid ikke fått et mindre engasjement for barns rett til mor og far og ekteskapet som en samfunnsinstitusjon og grunnleggende bærebjelke i en livslang og monogam ramme for familie og samliv. Det er savnet av en konsekvent holdning synliggjort i politisk prioritering som uroer grasrota - ikke bare i KrF, men også for et Frp, Høyre og Sp som alle har beveget seg og fortsetter å bevege seg i verdiliberal retning.

Alle partier i Norge står sammen mot mobbing og for en bedre hverdag for barn og unge. Men ingen velgere kan i dag være trygg på hvem som vil bære den mest grunnleggende retten til kongens bord, retten til mor og far. Det er kjernen i kritikken fra grasroten, og det er en avgjørende kjernesak for Partiet De Kristne.

Les også
Kristendemokratisk ideologi og KrF
Les også
Likheter mellom Antikrist og islams Mahdi
Les også
Fjerningen av bekjennelsesparagrafen er ikke problemet
Les også
KrF tar grasrota på alvor
Les også
Forfølgelse som fremmer og hemmer