PRESSET: Statsminister Jonas Gahr Støre.

Stålsett deg, Støre: Partiet ditt kan rase enda lenger ned

Er bunnen nådd nå for Arbeiderpartiet? Det er mye opp til en mann: Partiets ekskommuniserte kronprins Trond Giske.

Det kan virkelig ikke være lett å være Jonas Gahr Støre for tiden. Grått og trist er det, enten han titter ut av vinduet i statsministerboligen eller kikker på meningsmålingene. I takt med at høstmørket har senket seg over landet, har gallupene for Støres parti stegvis gått fra vond til verre. Mye verre.

Vi har sett målinger på 16-tallet som Støre sier han ble «lamslått» av. Det foreløpige bunnivået ble likevel nådd i Norstats måling for Vårt Land der Arbeiderpartiet fikk smått utrolige 15,4 prosents oppslutning. Og kanskje aller verst for Støre: Hovedkonkurrenten Høyre er nå dobbelt så stor som det en gang statsbærende partiet han er leder for.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Både Støre og hans partifeller peker på krigen i Ukraina og virkningene av den som hovedforklaringen på elendigheten. Det stemmer nok det, selv om det egentlig er litt merkelig at det har blitt sånn.

For man skulle egentlig tro at Støre hadde alle forutsetninger for å bli en ganske populær statsminister i en situasjon der vårt naboland Russland har gått til krig mot en av sine andre naboer. Når krise og krig truer, pleier det å føre til økt oppslutning om de som sitter med ansvaret. De får gjerne et slags krisetillegg, amerikanerne kaller fenomenet for «the rally round the flag effect».

I tillegg har Ap-lederen noe ubestemmelig statsmannsaktig over hele sin fremtoning. Det høres troverdig ut når Støre snakker om sikkerhetspolitikk, norsk støtte til Ukraina og solidaritet i NATO. Og som det ikke var nok, så er han sannelig kompis med selveste NATO-sjefen, også.

Men alt dette har tydeligvis ikke hjulpet Støre til å holde på en eneste usselt tidel på målingene. Problemet er nemlig at det ikke er denne typen spørsmål som har dominert den politiske debatten i Norge etter krigsutbruddet. Her er det krigens følger for folks lommebøker som har vært hovedfokuset. Og i slike situasjoner befinner den velstående industriarvingen Støre seg alltid på bortebane.

Med et Ap nede på 15-tallet bør nedsiden knyttet til strømkostnader, bensinpriser, inflasjon, rentehopp og skatteøkninger være tatt ut. Det er vanskelig å forestille seg at partiet skal dumpe så mye lenger ned på dette grunnlaget. Også selv om et skulle bli en krevende vinter med fortsatt høye priser på energi.

Nei, hvis Arbeiderpartiets kollaps skal bli betydelig større nå, så er det spesielt en faktor som må slå til. Da må den gryende personstriden mellom Støre og partiets falmede stjerne Trond Giske slå ut i full blomst.

Er det noe historien har lært oss om Arbeiderpartiets oppslutning, så er det at intern strid og spetakkel skremmer bort velgere i hopetall.

Det finnes nemlig en parallell til de elendige tallene som partiet opplever nå. For drøyt to tiår siden viste målingene et like nattsvarte bilde. Partiets oppslutning rutsjet nedover mens Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland kjempet om hvem som skulle være partiets frontfigur.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi er et stykke unna slike tilstander i Ap anno 2022, men det begynner å nærme seg. Trond Giske er åpen i sin kritikk av partiledelsen i en tid der behovet for å holde sammen skulle være ganske opplagt.

Og det er helt soleklart at han gjennom den voldsomme medlemstilstrømningen til sitt Nidaros Sosialdemokratisk Forum er i ferd med å bygge seg opp en kraftfull maktbase. Den blir det vanskelig for Ap-ledelsen å nekte å forholde seg til.

Er det noe historien har lært oss om Arbeiderpartiets oppslutning, så er det at intern strid og spetakkel skremmer bort velgere i hopetall.

Hver gang han har prøvd å komme tilbake etter den famøse #metoo-affæren sin, så har Trond Giske blitt resolutt dunket ned av partikameratene. Men han nekter å gi seg. Han fortsetter å dukke opp.

Og slik er Comeback-Giske i ferd med å bli enda en hodepine for Jonas Gahr Støre. Giske er nemlig populær i deler av partiet, for eksempel på venstresiden, i fagbevegelsen og i Trøndelag. Men samtidig er han totalt uspiselig andre steder, først og fremst i AUF og i Aps kvinnebevegelse.

Nei, det er sannelig ikke enkelt for Støre. Det er godt det er jul snart, i hvert fall.