Illustrasjonsfoto. NTB scanpix, E.C

Tilliten til Bibelen

For den kristne kirke er det avgjørende å holde fast ved troen på at Bibelen er Guds åpenbarte ord til oss. Bibelen er mer enn litteratur til orientering. Guds ord taler til mennesker til alle tider.

I Norge er vi privilegert med en lang og rik kristen historie. Det gir oss grunn til takknemlighet. Samtidig må vi aldri ta for gitt at arven blir overført automatisk fra en generasjon til en annen. Derfor må vi undervise og forkynne, samtale og undersøke, slik at Guds ord fremdeles blir holdt levende blant oss.

En av de største utfordringene i dag er at Bibelen blir henvist til privatsfæren. Det kan virke naturlig at i et flerreligiøst samfunn som vårt, må vi legge en sekulær virkelighetsforståelse til grunn for den offentlige samtalen. Og overfor mennesker som ikke tror på Gud, får ikke nødvendigvis teologiske argumenter så stort gjennomslag.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES OGSÅ: EU - et sete for Antikrist?

Men som kristne kan vi aldri gå med på at Guds ord blir avskrevet som bidragsyter i den offentlige samtalen. Uavhengig av tidens trender må Guds ord få være får rettesnor i både tro, liv og lære. Derfor trenger vi å være i jevnlig kontakt med Ordet, slik at vi ikke kommer på avstand. Ellers øker faren for at presset fra omgivelsene svekker tilliten til Guds åpenbarte ord. Da vil også troende kunne oppleve at Bibelens lære virker fremmed.

Lørdag skrev vi om hvordan kristne i ulike leire har lest Bibelen med henblikk på Norges forhold til EU. For mange mennesker i 2014 vil nok en slik bibelforståelse virke underlig, og kanskje også spekulativ. Men teologiske argumenter var fremme i debatten både i 1972 og i 1994, riktig nok i synkende grad.

LES OGSÅ: Liten plass til EU-«ja»

I dag er det antakelig mange, også troende, som opplever det kunstig å skulle anvende bibelske profetier på sin egen samtid. Og vi gjør klokt i å være varsomme både med å ta Bibelen til inntekt for de ulike syn vi måtte ha, og å lese inn i bibeltekstene innhold som faktisk ikke finnes der. Om vi gjør det, undergraver vi i praksis Bibelens troverdighet.

Men vi må på den annen side ikke bli så konfliktsky at vi overser det Bibelen faktisk sier om de siste tider og at denne verden går mot sin ende. Det er ikke det samme som at vi må slutte oss til én bestemt tolkning av endetidsscenarioene vi kunne lese om på lørdag.

Også blant bibeltro kristne finnes det ulike tanker om hvilken rolle EU og Europa har i denne verdens siste faser. Og det er viktig å bevare ydmykheten når vi prøver å forstå de bildene som Bibelen tegner. Mange har prøvd seg med skråsikre tolkninger før, og blitt skuffet. Men fremfor å kritisere dem som tenker annerledes enn oss selv, kan vi beundre at mennesker oppriktig våger å lese Guds ord og dele det de finner. Og før vi avviser tolkninger vi ikke forstår, bør vi spørre oss om vi selv har satt oss inn i Ordet slik at vi selv kan presentere tolkninger vi mener er mer kvalifiserte.

LES LEDERARTIKKELEN: Hva i all verden skal vi med EU?

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Som kristne kan vi frimodig tro at Guds ord taler til oss også i 2014. Tekstenes relevans er like stor i dag som den har vært gjennom historien. Derfor bør vi arbeide grundig og systematisk med Guds ord slik at vi i størst mulig grad kan kjenne Bibelens veiledning.

Les også
EU - et sete for Antikrist?
Les også
Liten plass til EU-«ja»
Les også
Hva i all verden skal vi med EU?
Les også
– Kampen mot IS viktigere enn menneskerettigheter