Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas i Ramallah på Vestbredden i begynnelsen av september. Foto: Mohamed Torokman / Reuters / NTB scanpix

Med Israel som syndebukk

NRKs Midtøsten-korrespondenter har vært blant de aller viktigste opinionsdannerne når det gjelder holdninger til Israel her i landet.

Fra FNs talerstol fastslo palestinernes president Mahmoud Abbas tirsdag at han ikke lenger kjenner seg bundet av tidligere inngåtte avtaler. Med det trakk han seg også fra Oslo-avtalen. Abbas sier at fred er i alles interesse, men ser ikke at grunnlaget for en videre prosess er til stede.

Abbas er slett ikke den første som erkjenner at Oslo-prosessen ikke har ført til de resultatene som initiativtakerne hadde håpet på. Analysen hans fremstår dermed mer som en bekreftelse enn som en overraskelse. Realiteten i dag er at fredsprosessen virker mer fastlåst enn på lenge, og at lyspunktene knapt er synlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

LES: Abbas skrinlegger Oslo-avtalen

Noen timer etter at Abbas stod på talerstolen og de palestinske flaggene ble hevet utenfor FN-bygningen i New York, var det klart for debatt i NRKs Aktuelt. Her var kanalens egen mangeårige Midtøsten-korrespondent, Odd Karsten Tveit, og her var forskerne Nils Butenschøn og Sverre Lodgaard. Alle tre viktige stemmer på sine respektive felt.

Særlig Tveit var denne gangen tydelig i sin tale, og kunne konstatere at israelerne brenner palestinske hjem og dreper barn uten at det får konsekvenser for noen. Når det gjaldt Oslo-prosessen, fikk vi høre at både palestinerne og nordmennene ble lurt. Det var tydeligvis israelerne som lurte dem. Slik fortsetter og utdyper Tveit den agendaen han i mange år har blitt kritisert for å ha. Målet er tilsynelatende ikke å gi leserne eller seerne en mest mulig helhetlig bilde av situasjonen, men å plassere skylden hos Israel. Tveit velger å legge vekten på noen sider ved en komplisert sak, og å overse andre tilgjengelige fakta. Hans beskrivelse av Norges rolle som Israels støttespiller skiller seg nok ganske betydelig fra hvordan man i Israel opplever dette forholdet.

NRKs Midtøsten-korrespondenter har gjennom mange år vært blant de aller viktigste opinionsdannerne når det gjelder holdninger til Israel her i landet. Israel er langt unna, og vi har i stor grad vært prisgitt informasjonen vi får gjennom media. Det er derfor grunn til å tenke nøye gjennom hvordan NRK har bidratt til å danne grobunn for de holdningene til Israel og jøder som kom frem i Holocaust-senterets undersøkelse i 2012.

I den norske opinionen blir gjerne israelvenner fremstilt som ensidige. Men ensidigheten er sannelig ikke forbeholdt den ene siden i denne saken. For det er ikke så lett å forstå hvordan uttalelser som dem Tveit kom med tirsdag, fungerer som konstruktive bidrag til den videre samtalen. Snarere er det grunn til å spørre hvilke andre land det hadde vært aktuelt å omtale slik uten imøtegåelse. Hvorfor er det greit å anklage Israel for å være en apartheid-makt, samtidig som man virker lite interessert i å kritisere den ideologien som ligger til grunn for Hamas-bevegelsen?

Den norske Midtøsten-debatten fremstår til tider omtrent like fastlåst som situasjonen i Midtøsten. Det er i begge tilfellene uriktig å legge skylden ensidig på Israel og Israels venner. Med et slikt fundament baserer man debatten på et usant utgangspunkt. På denne måten blir Israels behov for varig trygghet systematisk underkjent. Slik blir veien til fred enda lenger.

Les også
Dagen-lesere på tur i IsraelIsrael-korrespondenten
Les også
Israelsk ektepar skutt og dreptIsrael-korrespondenten
Les også
«Israel-reformasjon» på trappene i kristenheten Løvhyttefesten
Les også
Netanyahu: – Abbas' tale egger til uro
Les også
Abbas skrinlegger Oslo-avtalen