Tre asylmottak har på få dager gått opp i flammer i Sverige, og politiet misttenker at flere av brannene var påsatt. Foto: TT / NTB scanpix

Når kristne flyktninger trues i Europa

Noen flyktninger er ekstra sårbare.

De flyktet fra forfølgelse i Midtøsten, og trodde at de var trygge da de kom til Sverige.

Så fulgte forfølgelsen etter dem. Ikke i samme omfang, naturlig nok, men skremmende likevel, og alvorlig nok til at svenske myndigheter må ta affære.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Norske myndigheter bør se og lære.

I forrige uke ble svensk-assyriske kristne møtt med IS-trusler da de kom på jobb i Göteborg. «Konvertér eller dø» var det skriblet på veggen til et bakeri. En pizza-restaurant like ved, som også var eid av assyrere, hadde nylig fått lignende trusler.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

For de svenske assyrerne kjennes det ikke bare som et gufs fra fortiden, fra Tyrkia på 1970-tallet da foreldrene flyktet fra tyrkisk og kurdisk forfølgelse.

Det blir også en svært sterk påminnelse om den forfølgelsen som har rammet assyrere i Irak og Syria de siste årene. Som da IS rensket Mosul for kristne i fjor, og da flere hundre assyrere ble kidnappet av IS i Syria tidligere i år.

Når samme trusler og symbolikk blir brukt i Sverige som i krigsrammede Syria og Irak, skaper det forståelig nok dyp frykt hos kristne flyktninger og innvandrere fra disse landene.

I løpet av sommeren har det vært flere tilfeller av trusler mot kristne flyktninger på svenske flyktningmottak. Noen av flyktningene har valgt å flytte ut av mottakene, fordi de ikke kjenner seg trygge.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Erna Solberg: - Vi trenger ikke frykte asylbranner i Norge

I et av tilfellene ble en islamist fra Syria siktet for ulovlige trusler og må møte i retten. Han er anklaget for å ha truet med å skjære over strupen på en kristen mann på mottaket der han bodde.

«Jeg har flyktet fra krigen nettopp for å slippe dette», sier mannen som truslene ble rettet mot.

Flyktningene fra Syria og Irak kommer fra et konfliktområde der de sekteriske skillelinjene er blitt svært dype. Dette må svenske myndigheter, så vel som norske, være klar over når de plasserer folk sammen på flyktningmottak.

Det er ikke usannsynlig at nissen vil flytte med på lasset. At grupper som har slåss i hjemlandet, vil barke sammen på mottakene. Og at minoritetsgrupper som er blitt brutalt forfulgt i konfliktområdene, vil være ekstra sårbare når de plasseres på mottak vegg i vegg med grupper som har forfulgt dem.

Det er verdt å merke seg at kristne flyktninger fra Syria og Irak ofte skyr de offisielle flyktningleirene i nabolandene. De føler seg rett og slett ikke trygge der.

Gang på gang opplever de den samme forfølgelsen fra radikale muslimer i leirene som de flyktet fra i hjembyene sine. Derfor tar de heller inn i kirker og klostre, hos slekt og kjentfolk, eller de klumper seg sammen i overfylte leiligheter – så sant de kan.

Det er ikke dermed sagt at kristne eller andre minoritetsflyktninger ikke skal plasseres på mottak når de kommer til våre nordiske land. Men i en situasjon der flyktningstrømmen er stor og de praktiske utfordringene er voldsomme, kan det være greit å bli minnet om at noen av flyktningene er ekstra sårbare og faktisk fremdeles kan trenge beskyttelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det gjelder selv om man skulle tro at de nå hadde kommet til et trygt land.

Les også
Solberg: – Vi trenger ikke frykte asylbranner i Norge
Les også
Nytt asylmottak opp i flammer i Sverige
Les også
Milliardplan skal stagge strømmen
Les også
Kristne drapstruet i SverigeTrusler mot kristne innvandrere
Les også
Prater om sex, men ikke om synd