LEDEREN: «Keiser Kim har ikke
...
LEDEREN: «Keiser Kim har ikke klær. Det er tydelig for hele resten av verden», skriver Vebjørn Selbekk. Foto: KNS/AFP/NTB Scanpix
Kims lek
Del
Denne mannen er ikke bare en vandrende vits.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un kan kanskje virke litt smålubben på bilder. Men skinnet bedrar. For denne karen er i kjempeform. Ja, han må være noe i nærhetene av et medisinsk mirakel. For til tross sine BMI-verdier, som nok er faretruende høye, er det nemlig ikke grenser for hva Kim får til.

LEDER: Ber vi for Kim Jong-un?

I april i år for eksempel, besteg han landets største fjell, 2750 meter høye Mount Paektu. Før frokost. I bare frakk og spasérsko. I en kommentar til det statlige nyhetsbyrået KNCA erklærte Kim - kledelig beskjeden som alltid - at den friske spaserturen opp fjellsiden ga ham «mer energi enn atomvåpen». Som leder av en kjernevåpen-nasjon har han jo førstehånds kjennskap til nettopp den energien.

Også personlig har Kim mer enn nok kraft. Han ble ikke en gang andpusten av fjellklatringen. Det kan vi tydelig se på bildene som fulgte med byråmeldingen. De viser en tilsynelatende kjernesunn Kim som barskt og smilende skuer ut over soloppgangen i det som er hans eget personlige rike. Det landet han har fått overlevert fra sin far og bestefar i verdenshistoriens eneste eksempel på et arvelig kommunistisk monarki.

Men Keiser Kim har ikke klær. Det er tydelig for hele resten av verden.

Vi skjønner jo at Kim har blitt fløyet opp på fjellet. At bildene kun er arrangert for å gi inntrykk av at Nord-Korea styres av en slags moderne supermann. Akkurat samme fenomen som de andre utrolige historiene som kolporteres av Kims håndlangere i det nordkoreanske nyhetsbyrået. Kims egen personlige propagandasentral. Som for eksempel meldingene de har sendt ut om at Kim kunne kjøre bil allerede som tre-åring. Eller at han har golf-ferdigheter i verdensklasse.

Det er nemlig ikke bare diktator-tittelen Kim har arvet fra sine forgjengere og forfedre Kim Il-Sung og Kim Jong-Il. Han har også overtatt det fullstendig ekstreme selvbildet de hadde. Åpenbart en familiesvakhet i Kim-familien.

Likevel fortsetter medier verden over - Dagen inkludert - å trykke bildene som det nordkoreanske nyhetsbyrået gjør tilgjengelig. Bildene av Kims utrolige bravader. Av soldater i det nordkoreanske forsvaret som euforisk løper mot sin øverstkommanderende og omfavner ham. Av bedriftsbesøkene der arbeiderne forguder sin elskede leder.

Kort sagt: Bildene av Kims lek.

Vi rister på hodet av denne gale mannen. Ler av ham. Kim Jong-un har blitt internasjonal underholdning. Et slags reality-show. For ikke å si freak-show. Et Paradise Hotel med en statsleder i hovedrollen.

Problemet er bare det at for innbyggerne i Nord-Korea er dette ingen lek. Det er blodig alvor. Bokstavlig talt.

Mens Kim leker - og vi andre peker på bildene og humrer - så lider den nordkoreanske befolkningen. Nord-Korea er verdens mest lukkede land. Ytringsfrihet, religionsfrihet og forsamlingsfrihet er ikke-eksistrende. Flere hundre tusen mennesker, derav også mange barn, holdes som politiske fanger i fangeleirer og fengsler rundt om i Nord-Korea. Lidelsene er nesten ubeskrivelige. I stedet for å prioritere å fø sin egen befolkning har Kim-dynastiet brukt enorme ressurser på sitt atomvåpenprogram. Det har ført til sult og massedød i flere omganger.

Som en grotesk kontrast til landets enorme fattigdom, tilbringer Kim og hans nærmeste familie livet i en hemningsløs lukseriøs tilværelse. En tilværelse han gjerne vil vise frem til oss alle på fotoene fra landets statlige nyhetsbyrå.

La oss alltid huske på en ting når vi ser bildene av Kim Jong-uns nyeste påfunn. Denne mannen er ikke bare en vandrende vits. Han er en av verdens verste diktatorer.

Denne mannen
er ikke bare en vandrende vits.

nord-korea,kim jong-un,vebjørn selbekk,meninger