Max Hermansen (t.v.) og Kamal El-Mekki. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix og skjermdump/DigitalMimbar/YouTube

Islamister og islamkritikere

På Norges største videregående skole blir en islamkritiker utestengt, mens en ekstrem islamist slipper til.

---

Lederen av den muslim- og innvandringskritiske organisasjonen Pegida, Max Hermansen, fikk tidligere denne uken forlenget sin tvungne permisjon fra lektorjobben ved Kuben videregående skole i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ledelsen ved Kuben vurderer om Hermansens uttalelser om islam er uforenlig med det å være lærer ved skolen deres, som forøvrig er Oslos største.

I mellomtiden får den omstridte lektoren ikke anledning til å møte på jobb.

Men som Dagen skriver i dag har samme skole stilt lokaler til disposisjon når den omstridte islamisten Kamal El-Mekki skal holde foredrag senere denne måneden.

Det er ingen selvsagt avgjørelse. Da en liknende organisasjon i Stockholm inviterte ham til å tale i Folkets Hus i den muslimskdominerte forstaden Rinkeby, satte til slutt svensk LO ned foten for arrangementet.

El-Mekki er beryktet for sitt forsvar for dødsstraff for frafall fra islam. Han sammenligner det å vende seg bort fra den muslimske tro med landsforræderi. Den som slutter å være lojale mot Allah, bør dø, har predikanten forkynt.

Han er også tilhenger av shariastraffer for kriminalitet, blant annet avkutting av hånden på tyver. Og Vestens narkotikaproblem kan løses ved å henrette de som smugler stoff, mener El-Mekki.

Den muslimske forkynneren har dessuten uttalt seg på en måte som har blitt oppfattet som et forsvar av profeten Muhammeds skikk med å selge krigsfanger som slaver. En tradisjon som i våre dager blir videreført blant annet av Den islamske stat (IS).

Flere hundre unge norske muslimer er ventet til arrangementet på Kuben videregående skole. Men El-Makkis budskap er sannsynligvis ikke egnet til å fremme dialog og fredelig sameksistens mellom minoriteter og storsamfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Predikanten har i en tidligere tale advart mot å ønske kristne «god jul» eller «god påske».

– Vi vil ikke bli som djevelen, vi vil ikke bli som folket som hører til helvetesilden, vi vil ikke bli som de vantro, var El-Makkis begrunnelse den gangen.

Det er selvfølgelig forskjell på en lærer som skal møte elevene hver dag i skolens regi og en person som skal tale på et arrangement der skolen kun er utleier. Men vi har likevel forståelse for at Max Hermansen reagerer på hvordan skolen som nekter ham å arbeide, nå åpner sine dører for en muslimsk hatpredikant.

Man kan mene mye om Hermansen, men han har aldri gått inn for bruk av vold slik El-Makki åpent tar til orde for i sine foredrag. Det er faktisk ingen som har noe å utsette på hvordan Hermansen har skjøttet sin lærergjerning.

I klasserommet holder han sine synspunkter for seg selv. Men i det rommet som Kuben videregående stiller til disposisjon for ekstremisten Kamal El-Makki kan det komme til å falle mange ekstreme uttalelser.

Det er åpenbart forskjell på islamisters og islamkritikeres ytringsfrihet. I hvert fall på Kuben videregående skole.

Les også:

Artikkelen fortsetter under annonsen.

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Les også
El-Mekki får ikke tale på Kuben i Oslo
Les også
Islamistpredikant til Oslos største skole
Les også
Pegida-talsmann har fått forlenget permisjon
Les også
- Neppe radikalt budskap
Les også
– Blander oss ikke bort i innholdet
Les også
Arrangøren vil vurdere foredragsholderen