Illustrasjonsfoto.

Bibelskole for utlendinger

Her i Norge er vi verdensmestre i offentlige støtteordninger. Sjenerøse tilskudd fra staten skaper positive muligheter. Men også muligheter for misbruk. For løsninger som er i overkant kreative. Og for utnyttelse av systemet.

Våre bibelskoler er blant de som nyter godt av statlige støtteordninger. Svært gode sådanne. Det store flertallet av norske bibelskoler sorterer under voksenopplæringsloven. Den slår fast at bibelskoler skal motta et tilskudd per elev på 75 prosent av det en elev koster i offentlig videregående skole. Det regnestykket gir for tiden bibelskolene et tilskudd på kr 91.875 for hver elev. Med vennlig hilsen den norske stat.

Men å motta statstilskudd forplikter også. Mottagerne plikter å bruke fellesskapets penger på å oppnå det som er formålet med tilskuddet. I dette tilfellet at nordmenn skal kunne gå på bibelskole. Regelverket pålegger som kjent disse bibelskolene å kun undervise på norsk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Vi synes derfor det er mer enn påfallende at Dagens ringerunde viser at rundt en tredjedel av elevene på norske bibelskoler det kommende skoleåret er utenlandske statsborgere.

De individuelle variasjonene er store. De fleste har en elevfordeling som virker fornuftig. Men hos enkelte dominerer utlendingene stort.

Merkeligst ser det ut på Fjelltun Bibelskole i Stavanger der samtlige 32 elever denne høsten kommer fra utlandet. Fjelltun driver altså bibelskole kun for utlendinger. Akkurat som Oslo International Bible College (OIBC), som Dagen skrev mye om for et par år siden.

Men også på en stor og tradisjonsrik bibelskole som pinsevennenes Filadelfia i Oslo er utlendingene i stort flertall. Av 145 elever er omkring hundre fra utlandet. Dobbelt så mange utlendinger som nordmenn, altså.

Nå kan det være flere grunner til den utenlandske dominansen. Filadelfia-rektor Arne Gjervoldstad kan ha noe rett når han peker på det store utenlandske innslaget i det allmenne menighetslivet i hovedstaden.

Likevel er nok ikke det hele forklaringen. Sannsynligvis ikke den viktigste heller.

Dessverre brukes bibelskoleopphold også som redskap for å få komme til Norge og for å få bli i Norge. Akkurat som tilfellet var hos OIBC.

Vårt Land har tidligere påvist hvordan filippinske au pairer bruker bibelskoleopphold for å få bli i Norge et ekstra år i tillegg til de to årene de har tillatelse til å være her under au-pair-ordningen. De er nok ikke de eneste.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I Dagen er vi glad for bibelskolene. Men nettopp fordi vi ønsker dem vel, vi oppfordre bibelskolene sterkt til å føre en praksis som er bærekraftig, også når det gjelder den offentlige støtten de mottar.

For hvis den utenlandske dominansen fortsetter – og kanskje blir enda større – er det bare et tidsspørsmål før hele støtteordningen kommer under politisk press.

Les også
Bibelskolen har ikke én norsk elevElever på bibelskolene
Les også
– Bør ikke ha for mange utenlandske eleverElever på bibelskolene