Titusenvis av mennesker deltok søndag i minnemarsjen for opposisjonslederen Boris Nemtsov, som ble drept fredag. Foto: Reuters / NTB scanpix

Tilbake til totalitær fortid

Helgens drap på opposisjonspolitiker og regimekritiker Boris Nemtsov forsterker bildet av et Russland på full fart tilbake til sin totalitære fortid.

Nemtsov ble truffet av seks skudd i ryggen da har gikk over en bro over Moskva-elven like ved Kreml i sentrum av hovedstaden sent fredag kveld. Gjerningsmannen kom seg unna i en bil.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Boris Nemtsov tilhørte den liberale opposisjonen og han var en sterk kritiker av Russlands rolle i konflikten i Ukraina. Han var også kjent som en av president Putins argeste personlige motstandere.

Blant annet var Nemtsov en av hovedmennene bak de store demonstrasjonene mot Putin i forbindelse med parlamentsvalget i desember 2011. Der beskyldte opposisjonen Putins parti, Forente Russland, for valgfusk.

Attentatet mot Nemtsov er det foreløpig siste i rekken av politiske drap som har skjedd under Putins tid ved makten. En rekke advokater, journalister, politikere og menneskerettsaktivister har blitt tatt av dage siden Putin etterfulgte Boris Jeltsin som Russlands sterke mann på den symboltunge nyttårsaften 1999/2000.

Internasjonalt er det de to drapene på journalist Anna Politkovskaya og den tidligere KGB-agenten Alexander Litvinenko som har skapt mest oppmerksomhet.

Politkovskaya var en meget profilert journalist i den regimekritiske avisa Novaja Gazeta. I oktober 2006 ble hun skutt i heisen i leilighetsbygget der hun bodde i Moskva. Politkovskaya var kjent for sine kritiske artikler om russisk politikk generelt og spesielt om menneskerettighetsbruddene landet gjorde seg skyldig i gjennom konflikten i Tsjetsjenia.

Litvinenko hadde også kommet på kant med Putin og hadde fått politisk asyl i Storbritannia noen år tidligere. Han etterforsket drapet på Politkovskaya da han en måned etter journalistmordet ble forgiftet på en restaurant i London. Han drakk te sammen med to tidligere KGB-kolleger, Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun. Teen inneholdt det svært farlige radioaktive stoffet polonium-210. Litvinenko ble syk og døde tre uker senere.

Før han døde, hevdet han fra sykesenga at det var Putin som hadde bestilt drapet. Storbritannia krevde da også Lugovoj og Kovtun utlevert, men Russland har hele tiden nektet å etterkomme det kravet.

Putin har i helgen forsikret at han personlig vil overvåke etterforskningen av drapet på Nemtsov. Det er en garanti som nok ikke akkurat er egnet til å roe gemyttene hos hans kritikere. Mange av dem tror Putin selv har en finger med i spillet rundt Nemtsovs død.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Uansett hva man tror om presidentens direkte involvering er det i hvert fall et faktum at drap på regimekritikere er en praksis som har gått i arv fra kommunistdiktatorenes Sovjet til Putins Russland.

Men Putin selv er ikke bekymret for den retningen hans egen nasjon er på vei. Han har som kjent uttalt at Sovjetunionens oppløsning var forrige århundres største geopolitiske katastrofe.

* Sterke meninger: Se hvilke saker som engasjerer - delta i debatten!

Les også
Russisk opposisjonspolitiker drept i attentat
Les også
Russland tilbyr Iran nye raketter
Les også
Etterretningstjenesten mener terrorfaren øker
Les også
Putin: – Enighet om våpenhvile i Øst-Ukraina