LEDEREN: «Strategen Støre skjønner at veien til makt går gjennom sentrum. Hvis han kan få lokket KrF bort fra samlivet på borgerlig side, vil det skape et helt nytt vippepunkt i norsk politikk.» Foto: Vegard Wivestad Grøtt, NTB Scanpix

Partileder på frierføtter

Først Kristen-Jonas. Så Kontantstøtte-Jonas. Og nå Alkokutt-Jonas. Hvor lenge kan KrF stå imot frieriene fra den nye lederen i Arbeiderpartiet?

Det er kun en superstjerne i Folkets Hus under Aps pågående landsmøte. Jonas Gahr Støre har vært partileder i bare ti måneder. Men det føles lenger.

Støttet opp av skyhøye meningsmålinger og en personlig popularitet som har vært få andre Ap-ledere forunt, har Støre full kontroll i eget parti. Den sterke tilliten han nyter, gir ham et stort manøvreringsrom. Som han også bruker til å fri til Kristelig Folkeparti.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Strategen Støre skjønner at veien til makt går gjennom sentrum. Hvis han kan få lokket KrF bort fra samlivet på borgerlig side, vil det skape et helt nytt vippepunkt i norsk politikk. Og styrke Jonas Gahr Støres mulighet både for å komme til makten og bli sittende med den. Lenge.

Nå er dette langt fra noen ny erkjennelse i Ap-ledelsen. Men forgjengeren Jens Stoltenberg måtte i sin tid konkludere med at han ikke hadde annet valg enn å ta KrFs nei for et nei. Det var ikke mulig å oppnå fast følge med KrF. Men det stod som kjent ikke på forsøkene.

Jonas Gahr Støres frierferd er mer avansert. For i stedet å stadig mase om den utkåredes hånd, begynner han i en annen ende. Med politikken. Han arbeider målrettet for å gjøre seg selv mer lekker og ettertraktet i KrF-land. Og samtidig sender han stadig ut politiske Valentinskort til KrF uten å bry seg om hvilken måned det er.

Som for eksempel da Støre i en tale til Aps kvinnenettverk i september i fjor bad partiet tenke nytt i familiepolitikken. Han gikk svært konkret til verks for å tilfredsstille KrF. Støre tok nemlig til orde for å frede den av Ap tidligere så kraftig utskjelte kontantstøtten. I hvert fall for de minste barna.

Støre har også lovet å ikke ta bort den symboltunge K-en i det nye KRLE-faget, hvis han får danne regjering etter valget i 2017. Ikke et veldig politisk kostbart løfte å komme med. Men det mottas nok likevel med varme tanker i et KrF som har måttet tåle mye tyn for å ha kjempet igjennom ekstrabokstaven i skolens religionsfag.

Og nå rett før landsmøtet kom Støre med et alkoholpolitisk utspill som lyder som den reneste salmesang i KrF-ører. I et større intervju med VG refser Jonas Gahr Støre norsk drikkekultur. Han kaller alkoholkonsumet for «elefanten i rommet» og peker på at alkohol i følge Verdens Helseorganisasjon er den nest vanligste dødsårsaken globalt. Under hans ledelse skal Arbeiderpartiet ikke gi alkohol som gave.

I flørtingen med KrF er det heller ikke akkurat noe handikapp for Støre at han er den første åpne personlige kristne Ap-lederen på meget lenge. Men en slik bakgrunn sees Støre allerede i utgangspunktet på med en god porsjon velvilje og nysgjerrighet i mange KrF-kretser. Ved siden av KrF-leder Hareide selv er det ingen annen partileder som snakker så åpent om tro som det Jonas Gahr Støre gjør.

Og i sommer skal de to faktisk få mulighet til å samtale nettopp om tro. Rune Edvardsen - selv en pådriver for at kristenfolket skal støtte Arbeiderpartiet - har invitert Støre og Hareide til Sarons Dal under det store sommerstevnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Mens Støre flørter er det alt annet enn kjærlighet som for tiden preger det samlivet KrF har med regjeringspartiene. Og krangel, bråk og mistro kan som kjent bryte ned selv det mest fornuftige fornuftsekteskap.

Hvis de borgerlige ikke rydder om i sine relasjonsproblemer, kan fristelsene fra Super-Jonas vise seg å bli for store.

Det er alt annet enn kjærlighet som for tiden preger det samlivet KrF har med regjeringspartiene.

Les også
Israels ambassadør advarer ApAps landsmøte
Les også
Statsministeren uenig i Arbeiderpartiets Palestina-planer
Les også
Palestina-jubel i Ap
Les også
Ap vil frede søndagenAps landsmøte
Les også
Støre: – Norge bør ta imot 10.000 syriske flyktninger