Illustrasjonsfoto: amboo who?/CC/Flickr

Når argumentene ikke passer

Nesten like sikkert som at det finnes mennesker på jorden, er det at vi kommer til å diskutere kjønn og kjønnskategorier, skriver Dagen på lederplass.

Kjønn er komplisert, og for mange mennesker er kjønn forbundet med smerte. Dette gjelder mennesker som har blitt undertrykt på grunn av sitt kjønn, og det gjelder mennesker som opplever å være et annet kjønn enn den fysiske kroppen deres tilsier.

Vi må lytte til deres smerte. Det betyr imidlertid ikke at vi bør late som om vi kommer utenom Guds skaperordning. Allerede i Bibelens første kapittel leser vi at menneskene ble skapt til mann og kvinne. Dette er det beste utgangspunktet vi har for å diskutere kjønn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Torsdag i forrige uke sendte Helse- og omsorgsdepartementet ut en pressemelding hvor lovforslaget som kan gjøre det lettere å endre juridisk kjønn ble presentert. Regjeringen legger opp til at det ikke skal være krav om en bestemt diagnose eller medisinsk behandling for å få endret det kjønn en er oppført med i folkeregisteret.

Helseminister Bent Høie fremhever det historiske i at det med dette forslaget ikke vil være helsetjenesten, men personen selv som bestemmer hvilket kjønn han eller hun vil høre til. Frem til høringsfristen 15. november skal det bli spennende å se hvilke tilbakemeldinger regjeringen får.

Blant de oppgitte høringsinstansene finner vi ingen kirkelige organer, men både LLH, Skeiv ungdom og Skeiv verden er representert.

Selv om dette saksområdet ikke uten videre kan sammenholdes med homobevegelsens politiske agenda, ser vi flere fellestrekk når spørsmålene skal diskuteres. Vi fikk antakelig også en pekepinn på hvordan debatten vil gå da Misjonssambandets informasjonsleder Espen Ottosen møtte helseminister Høie til debatt i Dagsnytt Atten samme dag som pressemeldingen ble sendt ut.

Ottosen gikk ikke til noe stormløp mot forslaget, og erkjente at det er vanskelig å finne fullgode juridiske løsninger her. Bent Høie, som vanligvis er kjent som en av de mest verdikonservative politikerne i dagens Høyre, virket på sin side mest interessert i å avfeie Ottosens innvendinger og å uttrykke glede over at lovforslaget er godt egnet til å bekjempe nettopp disse.

Ottosen viste til idretten som en arena hvor regjeringens lovforslag helt opplagt vil føre til praktiske utfordringer dersom det blir gjennomført. En annen slik arena er utlysninger av stillinger hvor «kvinner oppfordres til å søke». Med regjeringens tenkning skal tydeligvis enhver nå kunne bli «kvinne». Eller mann, for den saks skyld – der det er aktuelt.

Til grunn for dette ligger det en relativisering av kjønn som vi ikke kjenner de langsiktige konsekvensene av.

Tidligere helseminister Dagfinn Høybråten skrev allerede i 2012 om de transseksuelles sårbare situasjon. Denne ble også tydeliggjort gjennom TV 2-serien «Født i feil kropp» i fjor høst. Det er viktig at denne gruppen blir godt ivaretatt av myndighetene. Det er imidlertid ikke lovende for den videre debatten at interessen for saklig å drøfte innvendingene mot regjeringens forslag synes nokså fraværende.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også
Kjønn bygges på skjønnDette er forslaget
Les også
Regjeringen vil la barn fra sju år skifte juridisk kjønn
Les også
Europarådet vil gjøre det enklere å endre kjønn
Les også
Kjønnskategorier og åndsklima
Les også
Med en fot i hvert kjønn
Les også
Hva sier Bibelen om transseksualisme?