REDD: Forstander i Det mosaiske trossamfund, Ervin Kohn, frykter at muslimsk antisemittisme er et stort problem i Norge. «Det tror vi Kohn har helt rett i», skriver Dagen i tirsdagens leder. Her er Kohn avbildet i Samuel Steinmanns begravelse. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix

Muslimsk jødehat i Norge

Når imamer har antisemittiske holdninger, kan man ikke forvente at tilstanden hos den jevne moskégjenger er så mye bedre.

En ny undersøkelse dokumenterer ganske alarmerende tall for muslimsk antisemittisme i europeiske land. Det viser seg at halvparten av den muslimske befolkningen i land som Frankrike, Østerrike og Belgia har antisemittiske holdninger. Rapporten fra Institute for the Study of Global Antisemitism and Policy, som Klassekampen omtalte før helgen, avslører at europeiske muslimer er langt mer antisemittiske enn europeere flest.

KRONIKK: Islam og jødene

Artikkelen fortsetter under annonsen.

I rapporten blir henholdsvis muslimer og kristne i en rekke europeiske land spurt om jøder er til å stole på. 64,1 prosent av muslimene i Østerrike svarer nei. Til sammenligning mener kun 10,7 prosent av landets kristne befolkning det samme. I Frankrike er tallene 43,4 mot 7,1 prosent.

Norge omtales ikke i rapporten. Men forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, som vanligvis er forsiktig i slike spørsmål, sier til samme avis at han frykter at problemet med muslimsk antisemittisme er like stort i Norge. Det tror vi Kohn har helt rett i. Minst like stort, vil vi tillegge.

UTENRIKSKOMMENTAR: Trusselen mot Israel

For Norge er faktisk et av ganske få europeiske land som har vært åsted for alvorlige antijødiske opptøyer de siste årene. I januar 2009 utartet en motdemonstrasjon mot et pro-israelsk arrangement til rene gatekamper. Muslimske ungdommer ropte «død over jødene» mens de kastet stein mot politiet. Det ble også båret plakater med slagord om hvordan profeten Muhammed hadde massakrert jøder.

Mange setter sin lit til at muslimske ledere skal tale villfarne ungdommer til rette. Det høres jo i utgangspunktet fornuftig ut. Men det kan være lettere sagt enn gjort. Spesielt dersom disse imamene selv er bærere av de samme antisemittiske holdningene.

For noen år siden fikk vi alle et innblikk i hvor dårlig det kan stå til også på toppskiktet i det muslimske lederskapet her i landet. Dagsavisen intervjuet imam Neh­mat Ali Shah i Cen­tral Jamaat-e Ahl-e Sunnat-mos­ke­en i Oslo, som velvillig delte av sin kunnskap om jøder. Imamen kunne blant annet fortelle at det er jødene som kontrollerer norske medier. Ifølge ham skrives det derfor aldri noe positivt om muslimer. Imamen visste også grunnen til at de tyske nazistene forfulgte jødene under Andre verdenskrig. Det var rett og slett fordi «jødene er et urolig folk i verden», opplyste Shah i det famøse intervjuet.

Hvis noen tror dette budskapet kommer fra en bakgårdsmoské eller en obskur predikant i islams randsone, må de tro om igjen. Imam Neh­mat Ali Shah leder nemlig Norges største moské. Når de religiøse lederne har slike holdninger, kan man ikke forvente at tilstanden hos den jevne moskégjenger er så mye bedre.

Men det aller mest alvorlige er selvfølgelig de voldstruslene og den voldsutøvelsen som kommer fra de ekstreme muslimske miljøene. Islamisten Arfan Bhatti er dømt for medvirkning til skytingen mot synagogen i Oslo i 2006. Og Ubaydullah Hussain i Profetens Ummah har også truet med å bruke skytevåpen mot norske jøder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Antisemittismen er som kjent sykdommen som bare rammer ikke-jøder, men som kun jøder dør av.

Les også
Messiansk vekst i IsraelIsrael-korrespondenten
Les også
Kohn frykter muslimsk jødehat i Norge
Les også
Feirer enhet i splittet JerusalemJerusalemdagen
Les også
Pavekirken og Israel
Les også
Palestina-aktivist ble ihuga forsvarer av IsraelIsrael-korrespondenten