I sannhetens tjeneste

Journalistyrket har gått gjennom en stor utvikling i nyere tid. Det har for lengst blitt en prestisjejobb, og mange søker seg til mediebransjen. Samtidig viser gjentatte undersøkelser at tilliten til journalister ikke alltid er spesielt høy. Det kan være mer eller mindre rettferdig. Men både for oss som arbeider i pressen og for våre lesere, er det grunn til å stadig tenke gjennom hvilken rolle vi skal fylle.

For denne avisen har journalistikkens ideologiske forankring alltid vært sentral. Det er ingen hemmelighet at vi skriver med et klart definert utgangspunkt, og at vi er en avis som vil noe. Denne fanen skal vi fortsatt holde høyt. Vi mener det er kunstig å operere med motsetningsforhold mellom et klart definert kristent utgangspunkt og gode journalistiske idealer.

I avisens statutter heter det blant annet at vi så langt som mulig skal «stille alt alminnelig arbeid inn under moralens og kristendommens lys». Dette er en tydelig utfordring til å drive journalistisk arbeid. Og denne ambisjonen skal vi fortsatt prøve å leve opp til.

Når vi nå kan telle tre tiår siden partiavisene ble mer eller mindre avskaffet, er det grunn til å spørre om det mediemangfoldet vi har fått er bedre på alle områder. For mens et politisk parti kan vurderes ut fra helheten i sitt program, kan det ofte være vanskeligere å få øye på helheten i det en gitt avis arbeider for. Nå er det ikke slik at ethvert medium trenger å være aktivist for en eller flere saker, men det kan være nyttig å huske at journalistikken ikke opererer i noe verdivakuum. Til grunn for enhver utgave ligger det prioriteringer og valg som sier noe om det aktuelle mediets utgangspunkt.

For vår del vil det også i fremtiden være særlig aktuelt å følge kristent arbeid både i og utenfor Norge tett. Og vi skal ikke bli et organ for «noen særskilt kristelig eller kirkelig organisasjon», slik det også står i statuttene. Derfor kan vi noen ganger oppleves utfordrende. For det ligger i journalistikkens natur å søke bak overskrifter og fasader og undersøke realitetene. Jakten på sannheten er den kanskje fremste drivkraften i en god journalist, og vi håper å kunne utvikle denne enda mer i tiden som ligger foran. Det betyr ikke at vi bare skal jakte på negative nyheter.

Vi tror nemlig at journalistoppdraget dypest sett er og må være konstruktivt. Som avisfolk opptrer vi på vegne av våre lesere, og vår jobb er å gi leserne informasjon som de har nytte av. Noen ganger vil det dreie seg om ubehagelige opplysninger, som når løfter ikke blir holdt, eller troskapen mot Bibelen svikter. Andre ganger kan det være gledesstrålende nyheter om positiv utvikling i kirke eller samfunn. I begge tilfeller skal sannhetsidealet være vår rettesnor. For det er sant, som Mesteren sa, at det er sannheten som setter oss fri.

Samtidig er det alltid slik at mye som skjer ikke egner seg på trykk. Slik er det for alle seriøse medier. Derfor vil vi hele tiden måtte vurdere hvilke opplysninger vi tror leserne våre kan ha nytte av. Dette er også en helt grunnleggende side ved å være journalister. Men vi tror at åpenhet er et godt ideal for dem som vil stå i sannhetens tjeneste.