LEDER: Kjell Ingolf Ropstad åp
...
LEDER: Kjell Ingolf Ropstad åpner KrFs landsmøte på torsdag. Foto: Torstein Bøe / NTB
Leder
Kan senabort løfte KrF over sperregrensen?
Del
Nå har den politiske debatten plutselig havnet på KrFs banehalvdel. Og da må partiet kjenne sin besøkelsestid.

To av Norges fremste aviskommentatorer tror SVs vedtak om fri abort frem til uke 22 kan føre til at KrF gjør et godt valg.

Både Stavanger Aftenblads Svein Egil Omdal og Dagens Næringslivs Frithjof Jacobsen mener SVs avgjørelse har mobiliserende potensial i seg til å bringe KrF over sperregrensen nå i høst. Omdal karakteriserer det noe spøkefullt på Twitter som «litt overraskende at det var SV som skulle løfte KrF over sperregrensen».

Mens Frithjof Jacobsen i Dagens Næringsliv vier en hel kommentarartikkel til de konsekvensene han mener SV-vedtaket kan ha på KrFs oppslutning.

Han spår at SVs vedtak «kan gjøre abortloven til den viktigste saken i deler av velgermassen til høsten, spesielt hos kristne velgere». Han mener det som har skjedd, bør kunne mobilisere de KrF-velgerne som i dag sitter på gjerdet.

Eller de som har vurdert andre partier «i takt med at Ropstad er blitt stadig mer usynlig i et politisk landskap som har handlet om helt andre ting enn KrFs kjernesaker», slik Jacobsen uttrykker det.

«Hvis du er abortmotstander eller i det minste bekymret for en utvidet adgang til selvbestemt abort, gir det nå plutselig mening å stemme på et parti som historien var i ferd med å løpe fra», skriver Frithjof Jacobsen. Kommentatoren konkluderer med at SVs landsmøtevedtak «blir fort det som sender KrF over sperregrensen». Og han legger til at «det kan bety fortsatt borgerlig regjering».

Dette er en analyse vi er helt enig i, kanskje bortsett fra det med at historien er i ferd med å løpe fra partiet. SVs landsmøtevedtak om å åpne for fri abort helt frem til barnet er fullt levedyktig, har skapt bestyrtelse langt ut over de kretsene som vanligvis uttaler seg om det ufødte livets verdi.

Vi kan faktisk ikke huske den typen ordbruk og engasjement på fosterets vegne på flere tiår. Det gjør for eksempel inntrykk når en person som Anne Holt bruker karakteristikken «grotesk» om det som SV nå har gjort. Fosteret menneskeverd har gledelig nok kommer på dagorden.

Og det er helt riktig at det er en slik sak KrF nå trenger. Vi kan i hvert fall ikke se så mye annet i programforslaget deres som er i nærheten av å skape samme type engasjement og mobilisering.

Nye dyre ordninger, som å innføre en slags kontantstøtte til pårørende som tar seg av sine egne eldre eller å utvide foreldrepermisjonen med enda fire uker, er vel og bra, det. Men man vinner ikke valg på sånt.

Og det er mer enn tvilsomt om slike forslag er nok til å bringe KrF over skjebnenivået på fire prosent. I slike saker klarer ikke KrF å skille seg ut. Det er tilnærmet tverrpolitisk enighet om at det er viktig å satse på eldre og småbarnsforeldre.

Da er det noe helt annet med abortsaken. Her skiller KrF seg ut fra mengden på en måte de ikke gjør på andre politikkområder. De er det eneste partiet som konsekvent har stått på de ufødtes side.

Og når denne gruppens menneskeverd nå løftes frem i den politiske debatten, så må KrF kjenne sin besøkelsestid. Selvfølgelig først og fremst fordi det er det riktige å gjøre. Men det kan også redde partiet fra å falle ut av Stortinget.

senabort,sperregrensen