NRK-profil Fredrik Solvang. Foto: Cicilie S. Andersen, VG, NTB

Asiatiske fortellinger om rasisme

Når unge asiater nå deler sine historier om rasisme og diskriminering, bør etniske nordmenn gjøre som NRK-profilen Fredrik Solvang oppfordrer til: Ikke bagatellisere, men lytte oppmerksomt.

Rasismedebatten ruller videre, i Norge og internasjonalt. «Black Lives Matter» er så langt fra i mål. Samtidig som rettssaken mot politimannen som drepte George Floyd pågår i USA, rystes landet av et nytt drap på en svart mann.

20 år gamle Daunte Wright ble 11. april skutt av en politibetjent som hevder hun tok feil av pistolen og elektrosjokkvåpenet. Dødsfallet utløste Black Lives Matter-demonstrasjoner og opptøyer over store deler av USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Også USAs asiatiske befolkning går nå ut og protesterer mot systematisk diskriminering. De rasistiske holdningene mot asiater i USA skriver seg langt tilbake, blant annet fra kinesisk arbeidsinnvandring og internering av japanske amerikanere under 2. verdenskrig. Men omfanget av hets og angrep økte under president Trump. Mange hevder han nøret opp under hat mot asiater gjennom aggressiv retorikk mot Kina og omtale av Covid-19 som «kinaviruset».

Amerikanske asiater har liten tradisjon for å protestere. De blir sett på som lojale og hardt arbeidende. Drapene på seks asiatiske kvinner i tre spasalonger i Atlanta i mars, fikk begeret til å flyte over. Tusener gikk ut i gatene for å protestere. Amerikanske asiater begynte å dele historiene sine. Asiater i andre land fulgte opp.

«Slutt å ta til dere det «beste» av det asiatiske, mens dere samtidig tråkker på oss fordi vi er asiater», skrev kinesiske Jessie Kong i VG forrige uke. Hun skrev om dobbeltmoralen som kommer til uttrykk ved at nordmenn gjerne spiser kinesisk mat eller går til vietnamesiske skjønnhetssalonger, samtidig som asiater opplever å bli kalt «ching-chong-kinamann» og gjort narr av for sine skjeve øyne. «Det knuser hjertet mitt at barn vender ryggen til kusinene mine på skolen, fordi skjellsord som «ling-ling» er blitt deres kallenavn», skriver hun.

Det Jessie Kong og andre unge asiater har fortalt, er blitt en real øyeåpner for alle dem som har trodd at norske asiater har det helt greit. Også i Norge er inntrykket at folk med asiatisk bakgrunn er hardt arbeidende, ambisiøse og opptatt av at barna skal ta høyere utdanning. Ikke ulikt slik mange nordmenn liker å tenke om seg selv. Så hva er da problemet?

Det er snublende lett å gå i fella Fredrik Solvang advarer mot i et innlegg på Facebook: At vi bagatelliserer. NRK-profilen, som selv har asiatisk opphav, ber nordmenn gjøre det motsatte - nemlig å lytte oppmerksomt.

For dette er alvor. Det er alvorlig for den enkelte som rammes, og det er dypt alvorlig for samfunnet når man ser at nynazister og white power-ungdommer også retter sin aggresjon mot asiater.

De asiatiske ungdommene og unge voksne som har delt historiene sine, skal ha stor takk for at de våger å stikke seg frem.

De har gitt oss alle en nødvendig påminnelse om at rasisme, fordommer og diskriminering gir seg mange utslag. Noen ganger rammer det på grunn av etnisitet, andre ganger på grunn av tro eller funksjonshemming. Skade gjør det uansett.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Derfor må kampen mot rasisme og diskriminering fortsette med uforminsket kraft. Både gjennom lovverk, holdningsskapende arbeid i skole og idrett og ikke minst hjemme. For ordene vi voksne lar falle ved middagsbordet, tar barna med seg ut i venneflokken.

Barn blir ikke født med rasistiske holdninger. Rasisme er noe de lærer.

Les også
Én av fem mener politisk korrekthet er et stort problem
Les også
Protester i USA mot diskriminering av asiatisk-amerikanere