ATOM-AYATOLLA: Irans åndelige
...
ATOM-AYATOLLA: Irans åndelige leder Ayatolla Ali Khamenei leser fra Koranen. Foto: AFP PHOTO/ HO/KHAMENEI.IR
leder
Ayatollaer med atomvåpen
Del
Hendelsen ved det kjernefysiske anlegget i Natanz forsinker det iranske atomprogrammet med flere måneder. Og slik gjør israelske Mossad verden til et tryggere sted for oss alle.

Det som skjedde i det iranske Natanz søndag kan til forveksling ligne på plottet i spenningsserien «Tehran» som nylig ble lansert på Apples strømmetjeneste. Både i fiksjonen og virkelighetens verden forårsaker et dramatisk strømbrudd store problemer for Irans kjernefysiske program. Og i begge universene er det den israelske etterretningstjenesten som står bak.

For også når det gjelder den høyst reelle eksplosjonen i anlegget i Natanz er det Mossad som er de hovedmistenkte. Både amerikanske og israelske kilder opplyser til New York Times at israelske agenter står bak sabotasjen som har påført det iranske atomprogrammet et kraftig tilbakeslag.

Denne eksplosjonen har alvorlig svekket Irans evne til å anrike uran og dermed forsinket det prestestyrte landets muligheter til å utvikle atomvåpen. Det kan ta minst ni måneder før produksjonen ved Natanz er tilbake til det normale, skriver New York Times.

I slike situasjoner vil Israel aldri verken bekrefte eller avkrefte at det er de som står bak. De har mest å tjene på at det forblir et mystikkens skjær over hendelsene ved det kjernefysiske anlegget. Men de israelske myndighetene lever selvfølgelig godt med at de er de hovedmistenkte.

For på denne måten formidler de igjen både til Iran og til verdenssamfunnet det som hele tiden har vært deres hovedbudskap. At Israel er beredt til å ta alle tilgjengelige midler i bruk for å forhindre at ayatollaene får atomvåpen. Eller som statsminister Benjamin Netanyahu selv sa det tidligere denne uken: «Vi vil aldri tillate at Iran får den kjernefysiske kapasiteten de trenger for å nå sitt folkemord-mål om å utslette Israel».

Netanyahu vet at det for en israelsk statsminister vil regnes som en tjenesteforsømmelse av historiske dimensjoner dersom Iran klarer å skaffe seg atomvåpen. Og han har tydeligvis bestemt seg for at det i hvert fall ikke skal skje på hans vakt.

Vi mener det er grunn til å glede seg hver gang Irans atomprogram får trøbbel. Er det israelerne som står bak, hvilket vi er overbevist om, så er det bare å gratulere med vel utført arbeid.

Og så er det grunn til å takke også. For noen er nemlig nødt til å ta denne ubehagelige, men uhyre viktige jobben på vegne av verdensfreden og oss alle. Det behovet har ikke blitt mindre av at den nye administrasjonen i Washington nå letter presset mot iranerne.

En verden der ayatollaer har atomvåpen, bør nemlig fremstå som et mareritt for flere enn israelerne. For dersom Iran blir atommakt, plasseres verdens farligste våpen i hendene på skjeggete prester med et minst like forskrudd verdensbilde som Nord-Koreas leder Kim Jong-un. Forskjellen er bare at disse de apokalyptiske ayatollaene befinner seg i den regionen som geopolitisk sett er verdens største kruttønne.

mossad,israel,iran,ayatolla khomeini,natanz,kim jong-un,usa,atomvåpen,vebjørn selbekk,lederartikkel