VALG: En beduinkvinne i ferd med å stemme ved det israelske valget. Tirsdagens valg er det fjerde på to år.

NTBs fakta trenger faktasjekk

I NTB er det tydeligvis ikke så nøye med faktaene hvis de kan sette Israel i et dårlig lys.

Den israelsk-palestinske konflikten er en av de lengste, bitreste og mest omstridte i det internasjonale samfunnet. Selvfølgelig er det sterkt delte meninger om det som foregår i Israel. Det skulle bare mangle.

Alle har naturligvis rett til å ha sine egne meninger. Men sine egne fakta, det kan man ikke påberope seg. Faktapåstander som man kommer med, må være korrekte og det gjelder selvfølgelig spesielt for mediene som rapporterer fra den ofte opphetede konflikten i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

NTB har nærmest en monopolsituasjon som det nyhetsbyrået som forsyner norske medier, store og små, med stoff fra Midtøsten. Da skulle man tro at artiklene som blir formidlet hadde høy troverdighet og inneholdt kvalitetssikrede, udiskutable fakta. Slik er det dessverre ikke alltid.

Mandag sendte NTB ut en merkelig artikkel om valget i Israel med tittelen «Palestinerne i Øst-Jerusalem får ikke stemme». I ingressen heter det at «selv om de betaler skatt til Israel, har ikke palestinerne i Øst-Jerusalem stemmerett ved valget tirsdag fordi de ikke har israelsk statsborgerskap».

NTB fremstiller det selvfølgelige prinsippet om at det bare er statsborgere som får stemme ved et valg til en nasjonalforsamling som om dette skulle være en slags særisraelsk forordning rettet mot palestinerne. Nyhetsbyrået unnlater å nevne at Norge har akkurat de samme reglene. Ingen som ikke har norsk pass får stemme ved stortingsvalget vårt til høsten. Selv om de betaler skatt og uansett hvor lenge de har bodd her.

Faktisk kjenner vi ikke til noe land i verden som ikke har statsborgerskap som forutsetning for stemmerett ved parlamentsvalg. TV2s tidligere Midtøsten- og nå USA-korrespondent Fredrik Græsvik kaller på Twitter NTBs fremstilling for «like uinteressant som at jeg ikke får stemme i USA».

Til NTB-saken fulgte en like merkverdig faktaboks (se nederst i saken). Den handlet om de 21 prosentene av Israels statsborgere som er palestinere og altså får stemme ved valget. Der påstås det blant annet at disse «får ikke tjenestegjøre i forsvaret og nyter ikke godt av de samme sosiale godene som andre israelere».

Begge disse påstandene er beviselig feil. Angående forsvaret er det korrekte at palestinske israelere ikke har samme plikt som andre til å gjøre militærtjeneste. Grunnen er at man ikke vil tvinge palestinske israelere til å håndtere militære konfliktsituasjoner med andre palestinere for eksempel på Vestbredden.

Nå er det nok mange av Israels øvrige ungdomsgrupper som kunne tenkt seg å unngå landets svært lange militærtjenesten, som altså er på tre år for menn og to år for kvinner. Men det får de ikke. Det privilegiet til å kunne velge er det de palestinske israelerne som har.

Det forholdet som NTB fremstiller som en diskriminering, er altså en særrettighet for denne minoriteten. Men stadig flere palestinske israelere velger nå likevel å tjenestegjøre i forsvaret. Det har vært en sterkt økende trend den senere tiden, men også det unngår NTB å nevne. Selvfølgelig, for ifølge deres «fakta» får jo ikke palestinske israelere tjenestegjøre der.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Så har naturligvis alle israelske statsborgere lovfestet rett på de samme sosiale godene, uansett etnisitet eller hvilken minoritet de tilhører. Slik det er i alle demokratier. Det er rett og slett helt uforståelig hvordan NTB kan påstå at det ikke er tilfelle.

Mens andre store norske mediers Midtøsten-dekning har fått mindre aktivistisk preg de siste årene, ser det ut til at NTBs journalistikk har gått motsatt vei. Det er egnet til å svekke deres troverdighet.