TILTALT: Den 30 år gamle norsk-pakistanske kvinnen står tiltalt for å ha bistått terrororganisasjonen Den islamske stat.

IS-kvinnens landssvik

Det er retten som skal avgjøre om IS-kvinnen har brutt norsk lov. Men at hun svek sitt land, det er det ingen tvil om.

Formelt sett er det ikke en landssvik-sak som nå er i gang mot den såkalte IS-kvinnen i Oslo tingrett. Der står hun kun tiltalt for å ha brutt terrorparagrafen i straffeloven ved å ha bistått en terrororganisasjon.

Men etter vår mening er det ingen tvil om at denne kvinnen og andre norske statsborgere som har sluttet seg til Den islamske stats kalifat, i det minste moralsk sett har gjort seg skyldig i landssvik.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det har nå gått noen år siden Den islamske stats endelige militære nederlag. Minner falmer fort, og det kan være på sin plass å gjenoppfriske hukommelsen når det gjelder hvilken helt unik fiende vi stod overfor da det selverklærte kalifatet fra 2013 plutselig begynte å ta kontroll over betydelige territorier i Syria, Irak og etter hvert i Libya.

Blant mange muslimer spredte deg seg en forestilling om at Den islamske stat var en gjenoppliving av religionens storhetstid der islamsk sharia-lovgivning kunne kombineres med politisk makt og militær ekspansjon.

Den tanken hadde stor tiltrekningskraft på radikaliserte muslimer over hele verden, også i Norge. De aller mest hjernevaskede reiste selv ned for å slutte seg til det rettroende kalifatet, slik den nå tiltalte IS-kvinnen gjorde.

Men det muslimske paradiset var et ekstremt voldelig samfunn der krigsfanger ble brent levende innestengt i bur eller massehenrettet ved å få strupen skåret over.

Islamistene nøyde seg ikke med å utøve sitt barbari bare i de områdene de hadde erobret. Nei, de vantro skulle drepes over hele verden.

Den islamske stats ekspansjon i Midtøsten var også starten på en internasjonal terrorbølge som spredte død, lemlestelse og frykt gjennom flere år på 2010-tallet. Selvmordsbombere slo til i Brussel, St. Petersburg og Istanbul.

Uskyldige mennesker ble meid ned med bil i Nice, Barcelona, Stockholm, London og Berlin. Konserter ble angrepet i Manchester og Paris. Homofile ble massakrert på nattklubb i Orlando. Alt i Allah, profeten og kalifatets navn.

Kort sagt: Den islamske stat representerte en verdensompennende trussel. Og det er her IS-kvinnen og de andre norske IS-krigernes landssvik kommer inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

For også vårt land var et av de som ble truet av den muslimske terrorstaten de hadde sluttet seg til. Heldigvis skjedde det ingen IS-inspirerte aksjoner på norsk jord, men frykten var helt reell.

Blant annet ble norsk politi og forsvarspersonell oppfordret til ikke å bære uniform mer enn høyst nødvendig fordi det kunne gjøre dem til terrormål, slik det hadde skjedd andre steder i Europa.

Norge var også et av de landene som tok militært ansvar for å nedkjempe Den islamske stat. Norske styrker deltok i den internasjonale koalisjonen som gikk sammen for å bekjempe det muslimske kalifatet.

Våre kvinner og menn i uniform risikerte altså livet i kampen mot terrorregimet. Likevel reiste mange titalls andre nordmenn ned til Syria og Irak for å støtte Norge, Vesten og den siviliserte verdens dødsfiende.

IS-kvinnen var en av disse som helt åpenbart svek sitt land. Hvorvidt dette er et svik som også rammes av norsk straffelovs anti-terrorparagraf, er det nå opp til retten å avgjøre.

Les også
IS-tiltalt kvinne: Jeg var tilhenger av voldelig jihad
Les også
Forsvareren: Å føde barn kan ikke på noen måte være straffbart