«Skaug (bildet) forklarer at det er hans avslappede ­holdning til alkohol og liberale syn på homofilt samliv som utløser reaksjonene», skriver Dagen.

Når kristne skriver til kjendiser

Det er ikke gitt at de som skriver slike brev, har det godt verken med seg selv eller Gud.

Artist Trygve Skaug sukket i lørdagens utgave av «Hver gang vi møtes» på TV 2om brev han mottar fra enkelte kristne.

– Jeg mottar fortsatt jevnlig brev i posten med ­billetten til helvete på en måte, det står svart på hvitt at «det du driver med, er så galt at du kommer til å komme til helvete», sa Skaug i programmet. Han er også andaktsholder i NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Skaug forklarer at det er hans avslappede ­holdning til alkohol og liberale syn på homofilt samliv som utløser reaksjonene.

Da han var ungdomsarbeider i en menighet i Bergen i studietiden, hadde noen vansker med at han både holdt kirkekonserter og spilte på pub. Inntrykket hans var at han ble anklaget for å være en hykler.

Bibelens advarsel om å dømme andre går aldri ut på dato. I oss alle bor det en fariseer som ser ­flisen i andres øyne, men er blinde for bjelken i vårt eget.

Det er ikke uten grunn at Mesteren brukte så sterke­ ord om fordømmelsens uvesen og at uttrykket­ ­stadig er mye brukt om å være dobbeltmoralsk.

Skaugs oppgjør ble plukket opp av VG og ­Dagbladet. Det er ikke overraskende.

Kjendiser som forteller at kristne brevskrivere truer dem med helvete, er det ikke første gang vi leser om i riks­mediene. Det blir neppe siste heller.

Flere refleksjoner melder seg i en slik sak. For det første kan vi alle fra tid til annen trenge å bli minnet om at Bibelen gjentatte ganger advarer mot å reagere med sinne.

En gang var «torden­sønnene» Jakob og Johannes opprørt over at Jesus og disiplene ble avvist i en samaritansk landsby. De spurte Mesteren om de skulle la ild fare ned fra himmelen for å fortære innbyggerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jesus talte strengt til dem. Han sa at de ikke visste hvilken ånd de var av. Og han minnet om at Menneskesønnen ikke var kommet for å ødelegge menneskeliv, men for å frelse.

Fortsatt kan kristne som blir skuffet, reagere på måter som ikke er kristelige. Særlig gjelder det når det gjelder noen man hadde forventninger til.

Men når vi ikke kommuniserer ansikt til ansikt, kan medmenneskeligheten være vanskelig å formidle.

Fra brevpapir stiger harme lettere enn hjertevarme. Det er heller ikke gitt at de som skriver slike brev, har det godt verken med seg selv eller Gud.

Samtidig må den som går inn i rollen som kristen formidler, også være innstilt på at troende kristne kan gi tilbakemeldinger.

I beste forstand er det et felleskristent ansvar at vi i kjærlighet viser hverandre til rette når noen går bort fra Guds ord.

Når Skaug offentlig utfordrer Bibelens lære, slik kristne har forstått den gjennom alle tider, burde han ikke være overrasket over at det kan komme reaksjoner. Det må man kunne si uten å forsvare alskens til­bakemeldinger.

Man kan motsatt spørre hvilket inntrykk Skaug bidrar til å skape av kristne flest i beste sendetid på TV 2. Fordommer mot menighetsaktive troende er ikke akkurat mangelvare i den norske medie­virkeligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De vonde opplevelsene er det forståelig­ at han er frustrert over, men hvor rett­ferdig blir det å lufte dem på en slik måte og i et slikt format?

Det bidrar knapt til å gi et dekkende bilde av kristne menigheter og kristent engasjement.