REKORDRASKT: Israel har for ti
...
REKORDRASKT: Israel har for tiden det største tempoet i verden når det gjelder koronavaksinering. Her fra et vaksinasjonssenter ved Tel Aviv. Foto: Sebastian Scheiner / AP / NTB
leder
Israel skal ned i søla. Alltid. Uansett
Del
Enkelte tåler ikke israelsk suksess. Selv ikke når den jødiske staten er et eksempel for hele verden.

Israels vaksinasjonssuksess fortsetter å forbløffe verden.

Mens de vestlige nasjonene måler andelen vaksinerte i promiller eller lave prosenttall, når den jødiske staten straks en viktig milepæl. Der har nå en tredjedel av innbyggerne fått det viktige stikket.

Slik det ser ut nå, kan Israel bli det første landet i verden som har vaksinert hele sin befolkning. Og det kan skje allerede innen utgangen av mars måned, kanskje til og med før.

Dette lynraske israelske tempoet burde åpenbart fungere som en gedigen inspirasjon. For israelerne viser at det faktisk er mulig å vaksinere befolkningen i noe annet enn den subbefarten som blant annet Norge for tiden holder. Og dermed kan flere liv reddes.

Her burde vi virkelig lære av Israel, slik Sylvi Listhaug helt riktig påpeker i et skriftlig spørsmål hun har sendt til helseminister Bent Høie. Frps nestleder vil vite om det har vært noen norsk kontakt med Israel om dette spørsmålet.

Og hun påpeker at blant annet Danmarks sosialdemokratiske statsminister Mette Fredriksen har forhørt seg med Israel for å se om det finnes noen overføringsverdier.

Dessverre virker det som om mange rett og slett ikke tåler israelsk suksess. Selv når den jødiske staten er et strålende eksempel for hele verden, så skal de dras ned i søla.

Også Norges statsminister beveger seg ubehagelig nær den kategorien, selv om hennes israelkritikk har vært noe mildere i formen enn andres.

I stedet for å glede seg over, la seg inspirere av og kanskje lære noe av det israelske vaksinetempoet, så velger Erna Solberg å fokusere på noe ganske annet.

Overfor NTB uttrykker hun at hun er kritisk til at Israel ikke har sikret koronavaksiner til palestinerne på Gazastripen og Vestbredden.

Andre tar enda kraftigere i. Amnesty beskylder rett ut Israel for diskriminering mot palestinerne. De mener at Genevekonvensjonen pålegger Israel å bidra med vaksinehjelp i disse områdene.

Men både statsministeren og Amnesty later til å ha glemt at det siden Oslo-avtalen på 90-tallet er de palestinske selvstyremyndighetene som ansvaret for både vaksinering og øvrig medisinsk behandling av sin egen befolkning.

Disse palestinske myndighetene på Vestbredden har som kjent brutt alt samarbeid med Israel. Og de har ikke bedt Israel om hjelp til å vaksinere den befolkningen de har ansvaret for heller.

I Gaza hindrer terroristregjeringen til Hamas enhver interaksjon med Israel. Deres eneste kommunikasjon med den jødiske staten er de rakettene de jevnlig sender over grensen.

Og det har som kjent heller ikke vært noe israelsk nærvær på Gazastripen siden august 2005.

Så hvordan i all verden har kritikerne tenkt at Israel skal kunne gjøre noe med koronasituasjonen i dette området, som spesifikt nevnes i NTB-saken med Erna Solberg?

Vi både håper og tror at Israel kommer til å hjelpe palestinerne på Vestbredden med koronavaksineringen. Men som i alle andre land vil nasjonens egne innbyggere først bli prioritert.

For Israels del gjelder det selvfølgelig også de nesten 20 prosent av statsborgerne som er palestinere. Og dess fortere den egne befolkningen er vaksinert, jo raskere kan man hjelpe sine naboer.

vebjørn selbekk,israel,koronaviruset,korona,koronavaksine,leder,lederartikkel,gaza,erna solberg,vestbredden,hamas,palestina,bent høie,sylvi listhaug,mette fredriksen,amnesty