BEDRING: Donald Trump i arbeid
...
BEDRING: Donald Trump i arbeid i presidentsuiten på Walter Reed National Military Medical Center. Foto: Joyce N. Boghosian, AP / NTB
leder
Hatet mot Trump
Del
Sosiale medier flommer nå over av meldinger fra folk som godter seg over president Donald Trumps sykdom.

Den nå covidsyke presidenten er 74 år gammel og overvektig. Både alder og vekt gjør ham mer sårbar for herjingene til det viruset han nå har i kroppen. At han til tross for sykdommen fortsatt skal ha fullt ansvar for verdens mest kompliserte embete og i tillegg er i sluttfasen av en knalltøff valgkamp, er nok heller ikke akkurat helsefremmende.

Kort sagt har presidentens covidsykdom et iboende krisepotensial både nasjonalt og internasjonalt. Verdens børser reagerte negativt da nyheten kom om at Trump hadde testet positivt. Og hvis USAs fiender opplever at supermakten er svekket, kan det være direkte farlig.

De fleste ansvarlige mennesker innser at Donald Trumps sykdom er dårlige nyheter for oss alle, uavhengig av hva vi ellers synes om mannen. Derfor strømmer også lykkeønskningene fra verdens ledere nå inn til Walter Reed National Military Medical Center, der presidenten er innlagt.

Blant regjeringssjefene som har ønsket presidenten «god bedring» er vår egen Erna Solberg. Og i sine kommentarer understreker statsministeren også at hun «synes ikke at vi skal godte oss over at folk blir syke». Og det er faktisk en helt nødvendig refs.

For sosiale medier flommer nå over av meldinger fra folk som godter seg over presidentens sykdom. Folk skriver ting som at de håper at viruset nå skal «vise hva det kan». Og enkelte går også så langt at de åpent uttrykker ønske om at Trump skal dø av covid 19.

Det er ikke første gang at det blir ønsket død og undergang over høyreorienterte ledere fra den ellers så godhetsopptatte ytre venstresiden. Storbritannias konservative statsminister Margareth Thatcher ble kalt «the wicked witch of the west», «Vestens onde heks» i disse miljøene.

Allerede mange år før hennes død ble det annonsert at det skulle feires når hun en gang gikk bort. Og da den demente 88-årige Thatcher til slutt døde i 2013 føk en gammel hitlåt med denne tittelen rett til topps på listene igjen: «Ding dong. The witch is dead.»

Nå kan man selvfølgelig innvende at vi i Trumps tilfellet står overfor en president som selv bruker helt uakseptabel retorikk mot sine meningsmotstandere. Det er vanskelig å være uenig i det. Senest under debatten mellom Trump og Biden sist uke fikk vi en rekke eksempler på usmakeligheter fra den sittende presidenten. Aller verst var det kanskje da Trump trakk frem narkotikaproblemene til Joe Bidens sønn. Det var lavmål, selv til Donald Trump å være.

Likevel, reaksjonene på presidentens smitte viser at avskyelig argumentasjon og i blant ren ondskap ikke bare kommer fra Det hvite hus. Det finnes i rikt monn også blant presidentens kritikere. Langt fra alle etterlever den berømte oppfordringen fra Michelle Obama om at «when they go low, we go high». Her er det heller snakk om at når presidenten når stadig nye bunnrekorder, så går enkelte kritikere enda lenger ned.

Vi er nå vitne til et hat mot den amerikanske presidenten som er svært ubehagelig.

lederartikkel,vebjørn selbekk