Statsminister Erna Solberg og Siv Jensen (Frp).. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB

Høyres alkoholforslag – en gavepakke til Frp

Forslagene fra Høyre ligner veldig på en politikk ønsket av en tidligere regjeringspartner. Og kanskje er det ønsket om å få Fremskrittspartiet tilbake til sam­arbeidet som er en av de sterkeste motivasjonene bak forslagene.

For et par uker siden la Høyres programkomité fram førsteutkastet til nytt partiprogram for neste stortingsperiode. Noen av de mest iøynefallende nye ideene fra komiteen handlet om alkohol, både salg, prosenter og avgifter.

Høyre vil utvide salgstiden både i dagligvare­butikker og på Vinmonopolet til henholdsvis 23.00 i butikkene og 20.00 på monopolet. Flertallet i ­komiteen vil også et at det skal kunne selges øl med alkoholstyrke opp til åtte prosent i butikkene. I tillegg inneholder utkastet forslag om lavere avgifter på øl, vin og sukker.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forslagene ligner veldig på en politikk ønsket av en tidligere regjeringspartner. Og kanskje er det ønsket om å få Fremskrittspartiet tilbake til sam­arbeidet som er en av de sterkeste motivasjonene for alkoholliberale forslag.

Det er klart at Høyre sikkert har behov for å markere egne saker og holdninger før neste års stortingsvalg når de sitter «fanget» i et regjeringssamarbeid med Kristelig Folkeparti som ikke for alt i verden ønsker lettelser i avgifter og lengre salgs­tider for alkoholholdige drikkevarer.

Komitéleder Linda Hofstad Helleland sa til VG i forbindelse med framleggingen av programutkastet­ at det handler om en vurdering mellom hensynet til folkehelsen og hensynet til å gjøre noe med «teite reguleringer». Ifølge henne er det snodig at man skal trekke for forhenget akkurat klokken åtte slik at den som kommer et minutt over ikke får kjøpt øl til pizza og fotballkamp.

Men er det ikke like teit å vente til klokken drar seg over 20.00 på kvelden med å kjøpe øl dersom man har et sterkt ønske om å handle inn ­akkurat den ­varen? Og er det ikke like teit å la noens ­glemsomhet eller somling gå foran hensynet til helsen­ i et helt folk?

I tillegg må Høyre svare på hvorfor de vil stenge for alkoholsalget klokken 23. Vi får flere og flere døgnåpne butikker her i landet, så hvorfor ikke ­selge øl hele døgnet, hele uka og hele året?

Seks landsomfattende, frivillige organisasjoner, som gjør en innsats både innen fore­bygging og behandling, har reagert tildels kraftig på ­forslagene fra programkomiteen. I en felles ­uttalelse skriver­ de at forslagene er dårlig nytt for folkehelsen. ­

Organisasjonene viser blant annet til at tall fra ­Folkehelseinstituttet tyder på at økt alkoholkonsum vil føre til flere alkoholrelaterte dødsfall, vold, ulykker og sykefravær. Reduserte avgifter er et tapsprosjekt på sikt.

«Det er forståelig at Høyres programkomité ønsker å demme opp for grensehandel og beskytte norske arbeidsplasser. Men vi trenger ikke å velge mellom arbeidsplasser og folkehelse. Om Høyre i stedet velger å redusere eller fjerne innførsels­kvoten på alkohol vil vi få redusert grensehandel, bedre ­folkehelse og økte inntekter til staten», heter det i fellesuttalelsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Forslag om liberaliseringer i alkoholsektoren har garantert appell til noen velgergrupper og kan gi partiet et løft. Men samfunnsmessig handler det om en kortvarig gevinst som på sikt vil være et tapsprosjekt.

Les også
Høyre vil utvide åpningstidene for alkoholsalg
Les også
Det bør ikke bli billigere å drikke
Les også
Ny nasjonal alkoholstrategi