Fredagens koranbrenning på Emi
...
Fredagens koranbrenning på Emilstorp har ført til omfattande protester på Rosengård. Rundt 300 personer har samlet seg for å protestere. Foto: TT NYHETSBYRÅN, NTB scanpix
Leder
Jødene har skylden. Uansett
Del
Historien gjentar seg. Det er jødene som får skylden, nå også når dansker brenner koranen i Sverige.

Malmø ble i helgen utsatt for de mest alvorlige opptøyene på lang tid. Og det sier faktisk ikke så rent lite når det er denne mildt sagt urolige sørsvenske storbyen det dreier seg om.

Flere politibetjenter ble lettere skadd og rundt 15 personer arrestert etter voldsomme scener i bydelen Rosengård på fredagskvelden. En folkemengde på flere hundre mennesker hadde kommet sammen for å demonstrere mot et tilfelle av koranbrenning tidligere på dagen.

Det var representanter for det danske innvandringsfiendtlige partiet Stram kurs som hadde tatt turen over Øresundsbroen for å brenne en koran i Sverige. Bilder av skjendingen av muslimenes hellige bok, ble så spredt i sosiale meier og satte sinnene i kok i den innvandrertette bydelen Rosengård.

Protestmarkeringen utartet nesten umiddelbart. Bildekk og kjøretøyer ble satt i brann og gjenstander ble kastet mot politiet. Da politiet til slutt fikk kontroll og den tykke røyken hadde lagt seg, så bydelsgatene ut som slagscener.

Svensk påtalemyndigheter melder at urolighetene naturlig nok vil få et rettslig etterspill for flere av de involverte. Men de juridiske konsekvensene dreier seg ikke bare om de åpenbare lovbruddene som vold mot politiet, ordensforstyrrelse og hærverk. Politiet vil også starte etterforskning for brudd på de svenske lovparagrafene om «hets mot folkgrup», rasismelovgivningen med andre ord.

Grunnen er at den opphissede folkemengden i Rosengård ved flere tilfeller taktfast ropte en muslimsk regle rettet mot jøder. Det arabiske ropet lyder i oversatt form slik: «Khaybar, Khaybar, å dere jøder, Muhammeds armé skal vende tilbake.» Khaybar er stedet der en jødisk stamme ble massakrert av islams profet Muhammed og hans hær i år 628.

Svenske jøders hovedorganisasjon, Judiska Centralrådet, reagerer sterkt på folkemengdens antisemittiske ordbruk. På sin hjemmeside minner de om at det langt fra er første gang denne typen rop lyder under muslimske demonstrasjoner i Malmø. «Det er ikke mulig å tolke folkemengden på annen måte enn at den oppfordrer til mord og utrenskning av jøder», skriver Judiska Centralrådet på sin hjemmeside.

Det er positivt at svensk påtalemyndighet nå vil starte straffeforfølgelse av slike trusler mot jøder. Og det bør absolutt være et eksempel til etterfølgelse. For vi vil minne om at samme voldsregle mot jøder også har lydt på norske gater, blant annet under den beryktede og voldelige anti-israelske demonstrasjonen utenfor Stortinget i januar 2009.

Denne fredagskvelden i Malmø handlet det imidlertid ikke om staten Israel. Ikke om jøder i det hele tatt, faktisk. Det var altså danske innvandringsmotstandere som hadde tent på koranen. Og det tidligere omtalte Judiska Centralrådet tok offentlig sterk avstand fra det høyreekstreme stuntet.

Likevel er det altså jødene som får skylden. Og jøder som skal drepes. For slik er antisemittismens logikk: Alt vondt og vanskelig i verden er jødenes feil. Uansett.

lederartikkel,khaybar,rosengård,malmö,rasisme,antisemittisme,svenske tilstander,jøder,judiska centralrådet