UROLIG: Festkulturen under fadderukene ved universiteter og høyskoler bekymrer helsemyndighetene. Her er studenter ved NTNU i Trondheim samlet i Høyskoleparken på Gløshaugen tirsdag kveld.

Alkohol sprer korona

Fyll og festing har hatt stor betydning for spredningen av det potensielt dødelige viruset.

Man skal egentlig ikke snakke høyt om det, men nå gjør vi det altså likevel. Det gjelder det svært politisk ukorrekte temaet alkoholens rolle i covid-19-pandemien.

For dens betydning er underkommunisert, for å si det forsiktig. Hvis man går smittehistorikken nærmere etter i sømmene, vil man se at fyll og festing har hatt stor betydning for spredningen av det potensielt dødelige viruset.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Slik har det vært fra pandemiens innledende utbrudd i Norge i februar/mars og helt frem til den nye smittebølgen som vi nå er inne i. Mye av den første smitten kom hit via hjemvendte skiturister.

De hadde i stor grad fått i seg viruset på fuktige after-ski-arrangementer i Alpene. Derfra kom det rapporter om baransatte som smittet mengder av gjester som i sin tur transporterte med seg viruset til sine hjemland.

– Kelnerne fløyta rundt og sprutet spytt, fortalte den hjemvendte skituristen Robert Grønnslett til Dagens Næringsliv.

Senvinterens situasjon gjentar seg nå på sensommeren. Igjen spiller alkoholpåvirkning en betydelig rolle i smittespredningen, enten den skjer på hjemme-alene-fester blant vestkantungdom eller på bar i Indre Østfold.

Myndighetene er også bekymret for de store utendørsfestene som nå spontant avholdes i våre store byer, særlig i forbindelse med studiestarten på universiteter og høyskoler.

I Oslo avlyser nå både BI og Politihøyskolen sine fadderuker. Og flere studieinstitusjoner burde åpenbart ha gjort det samme.

For det som nå skjer på slike arrangementer er ganske så forutsigbart. Under alkoholpåvirkning forsvinner hemninger. Både evnen og viljen til å tenke over konsekvensen av egne handlinger svekkes.

Den meteren med avstand som myndighetene har bedt oss holde oss til våre medmennesker, blir nærmest proporsjonalt kortere med mengden alkohol som inntas.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Det er ingen tvil. I den situasjonen vi nå befinner oss i, er overdrevet alkoholkonsum i høyeste grad med på å spre koronaviruset.

Vår mening er ikke å opptre moraliserende overfor enkeltpersoner eller grupper. Men det er viktig for oss å uttrykke støtte til de modige innskjerpende tiltakene på alkoholens område som nå innføres av våre myndigheter.

Først ute var Oslo som allerede i mars nedla et midlertidig totalforbud mot alkoholservering i hele kommunen. Det ble senere opphevet da smittesituasjonen kom under kontroll.

I forrige uke kom det så et nytt nasjonalt påbud om skjenkestopp etter midnatt over hele landet. Utelivsbransjen fortviler over tapt omsetning, og det er ikke vanskelig å forstå at et slikt tiltak forverrer en allerede krevende økonomisk situasjon.

Vi ser likevel på dette som et klokt og nødvendig smittevernstiltak i dagens situasjon. Her må det tas grep før koronaspredningen kommer ytterligere ut av kontroll.

Vi er heller ikke enig med de som hevder at en slik skjenkestopp bare vil flytte alkoholkonsumet innendørs og dermed utenfor myndighetskontroll. Vi tror nettogevinsten av skjenkerestriksjonene tross alt blir et roligere uteliv og det trenger vi virkelig nå.

Det er også bra at Oslos byrådsleder Raymond Johansen varsler at politiet vil slå til mot parkfyll i hovedstaden. Men her er det grunn til å spørre hvorfor dette tiltaket kommer så sent?

Alkoholkonsum i parker og andre offentlige steder har da vært forbudt lenge før dette viruset så dagens lys i Kina.